Elkezdték a felújítást, abbahagyják a verést?

Szerző: Farkas Melinda, Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/politika/elkezdtek-a-felujitast-abbahagyjak-a-verest-1308834

Dátum: 2015.10.13.
Valamennyi magánelzárással büntetett fogvatartott fenyítését felfüggesztették, és kiürítették a fogdakörletet Tökölön, a fiatalkorúak börtönében, hogy megkezdjék a részleg felújítását – tudta meg lapunk. Az intézkedés azután kezdődött, hogy Székely László ombudsman az intézetről szóló jelentésében rendkívül rossz állapotokról, zsúfoltságról, koszról számolt be, és felmerült a gyanúja annak, hogy egyes börtönőrök bántalmazzák a fogvatartottakat.

Elfogadta az OPCAT-jelentésben (a kínzást és a kegyetlen, embertelen bánásmódot tiltó ENSZ-egyezmény jegyzőkönyve – a szerk.) megfogalmazott ajánlásokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), és a hiányosságok orvoslása érdekében számos intézkedést tett – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk kérdésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a jelentést megismerve helyszíni ellenőrzést rendelt el a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében, Tökölön.

Az ellenőrzés eredményeképp a BVOP arra utasította a gazdasági szakterületet, hogy dolgozzon ki az intézet átalakításához és bővítéséhez szükséges terveket a túlzsúfoltság csökkentése érdekében, az intézet vezetőjétől pedig azt kérte, hogy a saját hatáskörben elrendelhető felújítást végezzék el a fogdarészlegen, különös tekintettel a megfelelő megvilágítás és vízellátás megteremtésére.

A jelentésben leírt fogvatartotti bántalmazásokkal kapcsolatban a BVOP feljelentés megtételére utasította az intézet parancsnokát. Mint arról lapunk augusztusban elsőként beszámolt, az ombudsman júliusban megjelent OPCAT-jelentése rendkívül rossz körülményeket tárt fel a tököli fiatalkorúak börtönében. Az ombudsman a fogdakörletben, illetve a szállítózárkákban szembesült a legsúlyosabb helyzettel. A fogdakörletben a magánzárkák bútorzat nélküli mozgástere messze nem érte el a jogszabályban meghatározott hat négyzetmétert.

A helyiségekben a rendkívüli pára és a szellőzés hiánya miatt többen panaszkodtak arra, úgy érzik, hogy megfulladnak, mert nincs elég levegőjük. A fogdákban a vécének nem volt fedele, több helyen a kagyló csak egy betontömb volt, amelyet ürülék borított. A vécék felett a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki, mosdókagyló nélkül, azaz a raboknak közvetlenül ott kellett mosakodniuk és fogat mosniuk, ahol biológiai szükségleteiket végezték. Több fogvatartott panaszkodott arról, hogy a fogdahelyiségben poloskák és csótányok tanyáznak, és ha a villanyt lekapcsolják, a bogarak felmásznak az ágyra.

Címke:   Tököl OPCAT zsúfoltság intézkedések felújítás