Fellapozták mások életének könyvét: "Én vagyok a biszex könyv, én pedig az elítélt"

Szerző: Timár Kriszta / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fellapoztak_masok_eletenek_konyvet_en_vagyok_a_biszex_konyv_en_pedig_az_elitelt/2448867/

Dátum: 2015.10.14.
Hajléktalant, elítéltet vagy homoszexuális embert is választhattak ebédpartnernek, akik részt vettek Szeged szociális éttermének új kezdeményezésén. A Kapocs extrában élő könyvtár nyílt, ahol perifériára szorult emberekkel lehet beszélgetni evés közben.

– Családon belüli erőszak miatt ültem börtönben. Elítéltként vagyok itt. Bár már feltételesen szabadlábon vagyok, egy évig még nem hibázhatok – mesélt magáról Pál. A tabuk nélküli kitárulkozás a Kapocs Extra étteremben történt tegnap ebédidőben, egy tál leves és egy adag rántott hús mellett, amelyet két, számára vadidegen fiatalember társaságában költött el. Pál élő könyvként vett részt a vendéglátóhely rendezvényén. Bárki belelapozhatott élete könyvébe, vagyis kérdezhetett tőle. Ahogyan a többi könyvtől is.

– Én vagyok a biszex könyv – mutatkozott be Kiss Anna, aki Árvai Lászlóval együtt mesélt a másságról, a fiú ugyanis homoszexuális.

– Ők voltak a legszimpatikusabbak – magyarázta Jankovics Nóra és Petrovicz Vencel, miért őket választották ebéd- és beszélgetőpartnernek.

A leves végére még csak ártatlan kérdésekig jutottak, de Anna elmesélte, nem mindenki csak arra kíváncsi, mikor jött rá, hogy más a szexuális beállítódása, és mit szóltak ehhez a szülei. – Volt már, hogy egy másik rendezvényen konkrétan a szexuális életemre is rákérdeztek – mesélte.
 
Az élő könyvtár egy évek óta működő program. – Meghívnak bennünket rendezvényekre, és megmondják, milyen könyveket vigyünk. Van cigány, hajléktalan, látássérült, szenvedélybeteg, sérült gyereket nevelő könyvünk, de szivárvány családunk is, amelyben két férfi neveli a gyermeket – mesélte Joó Magdolna szervező.

– Ezek a beszélgetések, amelyben fellapozhatja bárki őket, mindenkinek jót tesznek. Az emberek megismerik a különös élethelyzetben lévők mindennapjait, ők pedig azt érezhetik, hogy meghallgatják őket. Volt, aki pont ezeknek a beszélgetéseknek köszönhetően tudott kilépni helyzetéből, mert szembesült a rossz döntéseivel. Egy hajléktalanunk például most költözik új otthonába.

A Kapocsban ingyenes ebéd mellett beszélgethetnek a résztvevők, megvendégelik a könyvet és az olvasót is. A tegnap elindított programnak már az első napja is sikeres volt, a hónap végéig pedig még több ilyen találkozót szerveznek.


Címke:   érzékenyítés élő könyvtár nyilvánosság