A BBC is felfigyelt a magyar börtönökben vesztegelő menekültekre

Szerző: Nyugat.hu / Csatlós Hanna / VS.hu

Link: http://vs.hu/kozelet/osszes/mar-a-bbc-is-felfigyelt-a-magyar-bortonokben-vesztegelo-menekultekre

Dátum: 2015.10.15.
A magyarországi börtönökben összesen több mint 300 menekültet tartanak idegenrendészeti őrizetben, közöttük többeket már elvileg kitoloncoltak az országból, viszont a szomszédos országok, mint Szerbia vagy Ausztria, nem engedik be őket – állítja a BBC tudósítója.

A BBC pakisztáni tudósítója, Harun Najafizada a Twitterén osztott meg egy képet azokról az afgán menekültekről, akik már egy hónapja a szombathelyi börtönben vannak – talált rá a posztra a Nyugat.hu. Najafizada azt írta, hogy a menekültek egyik tagja arról beszélt neki, hogy elszakították feleségétől és három kisgyerekétől, és kutyás rendőrök felügyelik őket.

A börtönben ülő menekültek egy része kitoloncolásra vár, ezért vannak idegenrendészeti őrizetben, amelynek időtartama bizonyos esetekben akár egy évig is terjedhet. Najafizada azt írja, hogy úgy viszont elég nehéz ezeket az embereket kitoloncolni, hogy Szerbia nem veszi át őket, és Ausztriába sem engedik be a menekülteket.

A Szombathelyen, Vácott, Martonvásáron és Nagyfán őrizetben tartott nagyrészt afgán, szír és iraki menekültek azonban pont ennek a két országnak az irányába mennének tovább, hogy végül eljussanak Németországba, ahol sokakat a már korábban kijutott család vár.

A Nyugat.hu megkereste az üggyel kapcsolatban a rendőrséget, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet és a Helsinki Bizottságot is, de érdemi választ csak az utóbbi kettőtől kaptak. A büntetés-végrehajtási intézet közleménye szerint a szombathelyi börtönben összesen 70 külföldi állampolgárságú (afgán, koszovói, iráni, pakisztáni és a többi) férfi tartózkodik, de a többi magyarországi börtönben is még legalább 300 menekült lehet.

A Magyar Helsinki Bizottság azt mondta, hogy a szervezet a héten és a jövő héten ellátogat a börtönökbe, köztük például Szombathelyre is, rajtuk kívül pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is meglátogatott külföldi fogvatartottakat Vácott.

„Általánosságban most annyit tudunk elmondani, hogy a tapasztalatok szerint nehezen viselik a fogva tartást a külföldiek. (...) Mi mind ez idáig nem tapasztaltunk embertelen körülményeket, gond abból adódott, hogy nem volt a hirtelen hideg időjárásra felkészülve sem a Büntetés-végrehajtás (ott jellemzően nem civil ruhában vannak a fogvatartottak), sem a menekülők” – közölte a bizottság.

Címke:   idegenrendészeti őrizet fogvatartás nyilvánosság