78 éve ezen a napon hunyt el Wagner Gyula

Szerző: Dobrotka Katalin / Börtönügyi Szemle / ÖBE

Link: http://epiteszforum.hu/bortonok-tervezoje-wagner-gyula-elete-es-munkassaga

Dátum: 2015.10.15.
Wagner Gyula építész, a magyar börtönépítészet egyik legmeghatározóbb alakja. Munkáját dicséri még jónéhány törvényszéki épület a Kárpát-medencében. Életét és munkásságát Dobrotka Katalin dolgozta fel.

Wagner Gyuláról a Börtönügyi Szemle 2012. évi 4. számában, az epiteszforum.hu portálon és ezen a honlapon olvashatunk. Részlet az egyik írásból:

„Wagner Gyula neve számtalan középülethez kapcsolódik a történelmi Magyarország területén. A kor nagy építkezései (Országház, Magyar Nemzeti Bank) elkerülték, a bírósági épületek közül a Kúria, és a budapesti Törvénykezési Palota sem az ő nevéhez fűződik. Ennek ellenére a törvénykezési és bírósági épületek specialistája lett: pályázatot nyújtott be az illavai várbörtön, a karánsebesi törvénykezési épület bővítésére, az alsólendvai járásbíróság megépítésére (ez végül Jablonszky Ferenc terve alapján készült el).

A Kaposvári Törvénykező épület pályázatán második helyezést ért el (Marton-Károlyi-Riemer terve mögött). Tervet készített a győri ítélőtábla megvalósítására. Elképzelése szerint bővítették a Váci Fegyházat, a zalaegerszegi törvényszék épületét, felújították és bővítették a trsztenai (Árvanádasd) járásbíróságot, átalakították börtönné a kőhidai cukorgyárat (Sopronkőhida). Sorra valósultak meg tervei Kassán, Debrecenben, Kecskeméten, Makón, Hódmezővásárhelyen, Gyulán, Nyíregyházán, Szolnokon, Szekszárdon, Székesfehérváron, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Aradon. Tervei szerint épült a Szarvasi Járásbíróság, a Győri Törvényszék és Fogház, a szegedi „Csillag-börtön”, a Nagyenyedi Fegyház, Budapesten a Mosonyi utcai Toloncház és a Királyi Gyűjtőfogház.

Elgondolásaira kevés kivételtől (Rákospalotai Leánynevelő, Egri Törvényszék) eltekintve az eklektikus építészeti stílus (historizmus) jellemző. A teljesen szimmetrikus elrendezésre nem csak az épületek főhomlokzatának kialakításánál törekedett, hanem az adott terület beépítésénél is (Szegedi Börtön, Budapesti Gyűjtőfogház). Tervei tartalmazták a kor számos technikai újdonságait: központi fűtést, villanyvilágítást, felvonókészüléket. Ez a millennium évében átadott Budapesti Királyi Országos Gyűjtőfogház ingatlantörzskönyvéből (mely Vajna Károly igazgatósága idején 1907-ben készült) is kiderül:”

Wagner Gyula
 
Wagner Gyula (1851. november 28. – 1937. október 15.)
 

Címke:   Wagner Gyula börtönépítészet múlt történelem