Egy zsivány nem szól hozzád

Szerző: Albert Ákos, Fotó: Tuba Zoltán / Origo

Link: http://www.origo.hu/itthon/20130125-riport-az-allampusztai-borton-uj-baromfivagohidjanak-avatasarol.html

Dátum: 2013.01.25.
Az út szélén kaszálnak vagy őrizet nélkül lovas kocsikáznak azok a rabok, akik az Állampusztai Börtönben töltik a büntetésüket. A helyiek szerint nem sok vizet zavarnak, az államnak mégis milliós bevételt termelnek. Csütörtökön olyan baromfivágóhidat kaptak, amellyel az ország összes börtönének ők adhatják a csirkehúst, de kórházaknak és iskoláknak is juthat belőle.

Nem mindennapi vendég érkezett csütörtökön az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe. A tiszteletére őrök kerültek az amúgy nagyrészt őrizetlenül álló bejárati sorompóhoz, díszegyenruhás rendőrök szalutáltak a főépület bejáratánál, és a baromfi-feldolgozó üzem környékét is kitakarították. "Készüljetek, mindjárt jön" - jelentették rádión, amikor megérkezett, és mindenkinek fel kellett állnia, amikor belépett a terembe. A vendég Pintér Sándor belügyminiszter volt, akinek az érkezéséről az is árulkodott, hogy az amúgy kietlen puszta kanyarjaiban rendőrautók álltak.

A Bács-Kiskun megye közepén fekvő börtönt egy kisebb szolgálati falu veszi körül, játszótérrel, óvodával és focipályával. A belügyminiszter kocsija egyenesen a központi épületbe hajtott, amely fénykorában egy gróf kastélya volt, ma a börtön vezetősége dolgozik benne. Pintér azért érkezett az állampusztai börtönbe, hogy átadja az újonnan épített baromfi-vágóhidat, amellyel nagy tervei vannak.

Rabok termelik a milliókat

A fogvatartottak önellátása, valamint teljes foglalkoztatása kormányzati cél - mondta a belügyminiszter. A félmilliárd forintból megépített vágóhíd nyolcvan elítéltnek ad majd munkát, és ez fogja ellátni az országban lévő összes börtönt mélyhűtött csirkehússal. Az épület ragyogott a tisztaságtól, hatalmas hűtők és gépek sorakoztak egymás mellett, amelyeket a belügyminiszter alaposan végigmustrált, majd a többi vendéggel egyetértésben megjegyezte, hogy ez nagyon komoly.

A vágóhíd azonban csak a jéghegy csúcsa, az állampusztai börtönben ugyanis nemcsak büntetés-végrehajtással foglalkoznak, hanem állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is. A börtönnel szoros együttműködésben lévő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. hatszáz elítéltet foglalkoztat, és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát termeszt, és több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoz.

Az állami tulajdonban lévő társaság 2011-et több mint hatszázmilliós adózott eredménnyel zárta, a megrendelők az állam más szervei voltak. A kft. vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy áruházláncok is érdeklődnek a termékeik után, Pintér szerint pedig az állampusztai cég kórházak és iskolák konyhájának is képes lesz élelmiszert termelni. Az élelmiszert pedig szabadon vagy szolid őrizet alatt dolgozó rabok állítják elő. Ők kapálnak a mezőkön, őrzik a juhokat, vagy dolgoznak az új vágóhídon.

Szippantós kocsival száguldanak


"Van olyan fogvatartott, aki az állattartótelepen őrzés nélkül, éjjeli őrként dolgozik, és nem szökik meg" - mondta az [origo]-nak Ujszászi Zoltán bv. ezredes, a börtön parancsnoka. Ujszászi szerint az intézetben lévő rabok kisebb súlyú bűncselekmények miatt kerültek oda, és mindössze néhány évre ítélték őket. A kft.-nél szakemberek irányítása alatt dolgoznak.

"Kaszálnak az út szélén, általában elmegyek mellettük" - mondta az [origo]-nak egy egykori börtönőr, akinek ma már földje van a börtön tőszomszédságában. Látott azonban már rabot lovas kocsival takarmányt fuvarozni, a börtön területén buszt vagy traktort vezetni, sőt szippantós kocsit is. "Ő rabruhában vezet, mellette ül egy smasszer" - mondta.

A börtön parancsnoka szerint a külső munkára való kiválasztáson múlik, hogy nem szöknek el a szabadon dolgozó rabok, de a a fogvatartottak jogkövető magatartására is építenek. De a leglazábban kezelt rabokat is ellenőrzik bizonyos időközönként, amikor egyedül vannak a pusztában.

Címke:   Állampuszta börtönélet munkáltatás fejlesztések