Megnéztük, mi változna, ha mobilt kapnának a rabok

Szerző: HBN–VÉZS, Illusztráció: Getty Images / Hajdú Online

Link: http://www.haon.hu/megneztuk-mi-valtozna-ha-mobilt-kapnanak-a-rabok/2937852

Dátum: 2015.10.19.
A megyei büntetés-végrehajtási intézet jelenlegi mintegy 330 fogvatartottja közül 270-en igényeltek mobiltelefon-használatot – reagált a Napló kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Augusztus elején jelent meg a hír, miszerint a büntetés-végrehajtási intézetekben is megengedett lesz, hogy a rabok mobiltelefont használjanak. Közel 42 millió forint értékben 20 ezer készülék beszerzéséről kötöttek megállapodást az egyik szolgáltatóval, az elmúlt hónapokban a tesztüzem zajlott.

A BVOP-nál lapunknak elmondták: a hatályos jogszabályok szerint jogerősen elítélt és előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottak is kaphatnak telefonokat, ám a használat feltételeit befolyásolja, hogy az adott rab mely szabadságvesztési fokozatban tölti büntetését (fegyház, börtön, fogház), s azon belül melyik rezsimbe sorolták őt be.

Rezsimnek nevezzük a büntetési fokozatokban eltérő végrehajtási formákat: enyhébb, normál, szigorúbb tartás.

Könnyíti a kapcsolattartást

A készülékek beszerzésénél fontos szempont volt a tartósság és az egyszerű kezelhetőség, valamint a mechanikai ellenállás. A rendszerben csakis kimenő hívások kezdeményezhetők, a beszélgetéseket a korábbi gyakorlathoz hűen, a jogszabályok betartása mellett továbbra is ellenőrizhetik. BVOP a bevezetés két fontos előnyeként kiemelte: a telefon megkönnyíti a fogvatartotti kapcsolattartást, valamint csökkenti a személyi állomány leterheltségét (utóbbi esetében eddig ugyanis minden fogvatartottat egyesével kellett a telefonokhoz kísérni).

Címke:   Debrecen kapcsolattartás mobiltelefon