Az elítéltek radikalizálódásáról értekeztek ma Brüsszelben

Szerző: MTI / Fotó: Charles Platiau /Reuters/ Népszabadság Online

Link: http://nol.hu/kulfold/az-eliteltek-radikalizalodasarol-ertekeztek-ma-brusszelben-1570075

Dátum: 2015.10.19.
Az elítéltek radikalizálódására adandó büntetőjogi válaszról tartottak értekezletet hétfőn Brüsszelben az Európai Unió tagországainak igazságügyi miniszterei.

Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter az MTI-t telefonon tájékoztatva hangsúlyozta, hogy az európai országok büntetés-végrehajtási intézményeiben felbukkanó nyugtalanító jelenség az elítéltek radikalizálódása. A jelenség főként azokban a nyugat-európai országokban bukkan fel, ahol migránsok telepedtek le, esetleg már évtizedek óta. Példaként a miniszter Franciaországot, Belgiumot és Svédországot említette.

A miniszter elmondta: a tanácskozáson azt vizsgálták, hogy milyen gyakorlati intézkedésekkel lehet a radikalizálódás ellen fellépni. Ide tartozik például az elítéltek elhelyezésének a kérdése, vagyis az, hogy milyen kockázati elemeket kell megvizsgálni, amikor arról döntenek, hogy kit hová kell elhelyezni. A másik kérdéskör volt az oktatás és a prevenció, valamint a pasztoráció, vagyis az egyházak szerepe, ide értve az egyházközi párbeszédet is, hiszen ennek is szerepe lehet a radikalizáció csökkentésében.

Szó esett az úgynevezett idegen harcosokról is, akik az Iszlám Állam mellett küzdenek. Érintették ezzel kapcsolatban az online bűnözésnek azt az ágát, amikor az Iszlám Állam számára toboroznak embereket. A 28 tagállam miniszterei ezzel kapcsolatban azt vizsgálták, hogy a jog eszközével miként lehet mindezt megakadályozni.

Magyarország olyan szempontból érintett, hogy tranzitország és a schengeni övezet tagja, ezért nagyon fontos az illetékes szervek közötti információcsere a radikalizálódás megelőzése, megakadályozása érdekében – hangsúlyozta Trócsányi László.

Címke:   radikalizáció biztonság kockázat Európa