Börtönlakók titkai

Szerző: vital.hu / Medipress

Link: http://vital.hu/onbantalmazas

Dátum: 2014.01.04.
A női elítéltek esetében az önbántalmazás rendkívül súlyos probléma, mert bár a börtönökben lévőknek csak az 5 százaléka nő, az Oxford Egyetem kutatói szerint az összes önbántalmazásos eset nagyjából fele írható az ő számlájukra.

Egy, a Lancetben megjelent tanulmány szerint a női elítéltek közel negyede vagdossa, karmolja, vagy mérgezi saját magát. Az önbántalmazás a legtöbb esetben komoly rizikófaktort jelent az öngyilkosság szempontjából, főleg férfiaknál. A szakértők szerint többet kéne tenni azért, hogy csökkenteni lehessen az önbántalmazás előfordulását a börtönökben. Az oxfordi szakértők az angol és walesi börtönökben 2004 és 2009 között előfordult önbántalmazásos eseteket megvizsgálva kimutatták, hogy a férfi elítéltek 5-6, míg a női rabok 20-24 százaléka okoz szándékosan fájdalmat és sérüléseket saját magának. Ez összesen 20-25 ezer esetet jelent évente.

A gyakori önbántalmazás sem volt ritka, és egy 102 nőből álló rabcsoport tagjai a megfigyelések szerint nagyjából évente 100 alkalommal bántalmazták saját magukat. A vagdosás és a karmolás voltak a leggyakoribb módszerek, de sokan tudatosan mérgezték is, vagy túladagolták magukat. A legnagyobb rizikófaktorok a női rabok esetében a 20 év alatti életkor, a fehér bőr, valamint az életfogytiglani büntetés voltak. Férfiak esetében azok a fiatal fehér férfiak voltak leginkább veszélyeztetve, akiket szigorú biztonsági intézkedésekkel rendelkező börtönökben tartottak fogva, illetve akik életfogytiglani büntetésüket töltötték, és akiket még nem ítéltek el.

Az önbántalmazók körében jóval magasabb volt az öngyilkosság előfordulása is, bár ez a tendencia főleg a férfiakra volt jellemző. A leginkább az idősebb (30 és 49 év közötti) önbántalmazó férfiak voltak veszélyben. "Minden rabot, aki tudatosan bántalmazza saját magát, veszélyeztetettnek kell tekinteni - nyilatkozta Dr. Seena Fazel, az Oxford Egyetem pszichiátriai tanszékének munkatársa - A mostani kutatási adatokból sikerült kimutatnunk, hogy mennyivel növekszik az öngyilkosság előfordulási aránya az önbántalmazás hatására. A börtönökben ezek után elvárható lenne, hogy a szabályokat úgy módosítsák, hogy az önbántalmazó rabokra az ottani orvosok külön figyelmet fordítsanak.A börtönökben lévő nők sokkal hajlamosabbak a mentális betegségekre: a depresszióra, szorongásra és személyiségzavarokra, mint a férfiak, ez pedig rendkívül veszélyeztetetté teszi őket az önbántalmazás és az öngyilkosság szempontjából - nyilatkozta Andy Bell, a Centre for Mental Health elnöke - Ezért rendkívül fontos, hogy már a probléma felbukkanásakor közbeavatkozzunk, és segítsünk elkerülni a komolyabb következményeket.


Címke:   önbántalmazás nők külföld