A fogvatartottak munkaerő-piaci reintegrációja

Szerző: Fotó: BvOP Archívum / kisalfold.hu

Link: http://www.kisalfold.hu/pr/a_fogvatartottak_munkaero-piaci_reintegracioja/2449665/

Dátum: 2015.10.21.
A sikeres társadalmi beilleszkedés egyik legfontosabb eleme a szakmai ismeretek, szaktudás megszerzése.

A Belügyminisztérium, mint konzorciumvezető partner, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Nemzetgazdasági Minisztérium által megvalósuló TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje" elnevezésű kiemelt projekt 2012. december 1-jétől 2015. október 31-ig tart. A program az ország összes börtönében zajlik: a fogvatartottaknak lehetőségük van különböző egyéni és csoportos foglalkozásokon, készségfejlesztő tréningeken, szakmaképzéseken részt venni, felkészülve ezzel a szabadulás utáni időszakra. A programba összesen 5771 fő fogvatartottat vontak be.
 
A sikeres társadalmi beilleszkedés egyik legfontosabb eleme a szakmai ismeretek, szaktudás megszerzése, amely elősegíti a munkaerőpiacon való érvényesülést. Ennek érdekében országszerte 70 db képzés valósult meg, melyek keretében 982 fő szerzett bizonyítványt. A megyében 69 fő fogvatartott szerzett bizonyítványt ingatlanfenntartó és -karbantartó, konyhai kisegítő és faipari gépkezelő szakmákban.
 
A projekt egyik fő célja a bűncselekmények által sértett közösség szimbolikus kiengesztelése. A fogvatartottak nem a közvetlenül érintett sértetti körnek nyújtják a jóvátételt, nem az okozott kárt állítják helyre, hanem „szolgálatot" tesznek a társadalomnak. Országszerte olyan hasznos tevékenységeket végeznek az elítéltek, mint közterületek rendbetétele, adománygyűjtés beteg gyermekek számára, művészeti rendezvényen való megjelenés saját alkotásokkal. Nagy hangsúlyt kap a bűncselekménnyel, illetve annak következményével történő szembenézés és a felelősségvállalás, emellett az is fontos, hogy a közösség megismerje és elfogadja a jóvátételi szándékot. Győr-Moson-Sopron megyében a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönhöz, illetve a Győr-Moson Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézethez kapcsolódóan 16 db jóvátételi program valósult meg.

A projekt társadalmi ismertségét és elismertségét az is növeli, hogy közel hatvan önkéntest vont be az egyes tevékenységek megvalósításába a börtönök falain belül és kívül egyaránt. Kiválasztásuknál fontos szempont volt az elkötelezettség, rátermettség, szakmai tájékozottság, hogy hitelesen tudjanak pozitív mintát közvetíteni a bűnelkövetőknek, akár a hivatali munkaidőn túl is.

A fogvatartotti populáció pozitívan fogadta a projektet, aktívan vesznek részt benne, ami azért fontos, mert motivációjuk elengedhetetlen a bűncselekménymentes további élethez, amelyhez a projekt szakemberei számos formában nyújtanak hathatós segítséget.


Címke:   TÁMOP képzés munkáltatás reintegráció