„Rengeteg rabot megvertem”

Szerző: Corallina Lopez Curzi, Associazione Antigone / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/rabok-bantalmazasa-parmai-bortonben

Dátum: 2015.10.22.
Nyolc börtönőr ellen indult nyomozás egy rab súlyos bántalmazása miatt, amit a pármai börtönben követtek el 2010 és 2011 között.

A rabok állítólagos bántalmazása miatt vizsgálat folyik a pármai büntetés-végrehajtási intézetnél, ahol az egészen súlyos bűncselekmények elkövetőit tartják fogva Olaszországban. Az egyik ügyben nyolc férfi ellen indult nyomozás egy marokkói származású elítélt, Rachid Assarag, 2010-ben és 2011-ben történt súlyos bántalmazása miatt.

Assaragot két fiatal nő ellen elkövetett súlyos szexuális erőszakért ítélték el, előfordulhat, hogy ez is közrejátszott a személyzet által elkövetett visszaélésekben. Az elítélt titokban felvette, ahogy a börtönőrök és a börtönorvos megbeszélik, mi történt, és igyekeznek lebeszélni őt arról, hogy feljelentést tegyen.

„Így működik”

"Rengeteg rabot megvertem, nem emlékszem, te is köztük voltál-e," mondta az egyik börtönőr, aki állítólag részt vett Assarag bántalmazásában.

„Így működik a börtön,” felelt a börtönpszichológus, amikor Assarag elpanaszolta neki, hogy rendszeresen verik, "nem hiszem, hogy bármit is tudna ez ellen tenni".

A hangfelvételek már Assarag ügyvédjénél vannak, és nemsokára kezdetét veszi a nyomozás. Assarag ügyvédje, a fogva tartottakkal szembeni visszaélésekre szakosodott Fabio Anselmo, aki már Federico Aldrovandi és Stefano Cucchi családját is képviselte, az alábbi kijelentést tette:

„A pármai börtönben az őrök rendszeresen erőszakot követtek el a rabok ellen, és ezért sosem vonták őket felelősségre, mivel fedezve voltak a rosszul működő felügyeleti és ellátó rendszernek köszönhetően, amely a kellemetlen következmények elkerülése érdekében az egészségügyi személyzetet is hallgatásra készteti.”

Az alapos és körültekintő vizsgálatot igénylő eset kétségtelenül sötét színben láttatja az olasz büntetés-végrehajtási rendszer állapotát.

Címke:   bántalmazás erőszak kivizsgálás Olaszország