250 új munkahelyet hoz Komlóra az új börtön

Szerző: Hiegl Zsolt / Komlói Újság

Link: http://www.komloiujsag.hu/?p=24584

Dátum: 2015.10.22.
Néhány éven belül 200-250 új, állandó munkahely jöhet létre Komlón, miután a Komlói Önkormányzat nyert a Belügyminisztérium és a büntetés-végrehajtás új börtönök építésére kiírt pályázatán. A kiírás szerint ötszáz férőhelyes létesítmény tervezése már 2016-ban megkezdődhet.

A hazai börtönök túlzsúfoltsága és az ebből fakadó problémák miatt a Belügyminisztérium a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával együttműködve az idei év elején pályázatot írt ki nyolc új fegyintézet létesítésére. Az önkormányzatok számára előírt feltételek között szerepelt egy legalább négy hektáros, tehermentes, közművesített és önkormányzati tulajdonban lévő telek felajánlása.

Az elbírálás során emellett figyelembe vették az adott település közlekedési, szociális, egészségügyi és oktatási infrastruktúráját, valamint az elérhető bérlakásokat és önkormányzati telkeket is. Komlót és másik 4 helyszínt 40 önkormányzat közül választották ki.

Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője a belügyminisztériumi döntés bejelentése után elmondta: „A Magyar Országgyűlés döntése értelmében, 2013-tól az új, szigorú büntető törvénykönyv hatásaként többen kaptak szabadságvesztés büntetést, mint korábban, amelynek következményeként nem csupán a társadalom védettsége nőtt, de olyan infrastrukturális beruházások is szükségessé váltak, mint az új büntetés-végrehajtási intézetek kialakítása. Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Kormányzat újra elismerte a komlóiak kemény munkáját, összefogását, és a korábbi szocialista kormány adósságának 2013-as kifizetéséhez hasonlóan határozott támogatásáról biztosította a helyieket. Az új beruházással nemcsak Komló, de Pécs és egész Baranya is nyer.”

Komló a Mecsekfalu és Körtvélyes közötti domboldalon lévő telket jelölte meg potenciális helyszínként, ahol a jelenlegi döntés értelmében felépülhet egy korszerű, ötszáz férőhelyes létesítmény.

Polics József polgármester hangsúlyozta: a néhány éven belül elkészülő beruházás a hasonló méretű létesítmények tapasztalatai alapján több száz új munkahelyet hoz létre a városban. „Komló városa a rendszerváltás óta, főleg a bánya bezárása okán, csak veszített. Elhibázott döntések, rossz infrastruktúra és negatív közvélemény jellemezte. 2010 óta azonban Komló újra a fejlődés útjára állt, új utakat építettünk, megújulnak közintézményeink és kormányzati támogatással, az utóbbi másfél évtized legnagyobb beruházása keretében 200-250 új munkahely érkezik a városba. Ezzel az építkezéssel pedig nemcsak a város, de a környező települések is nyernek – hosszú idő után ismét a győztesek közé kerültünk” – nyilatkozta a polgármester.

A munkahelyteremtő beruházástól számos pozitív hatást vár a városvezetés, egyebek mellett azt, hogy a létesítményben dolgozók a baranyai átlagnál versenyképesebb fizetésre számíthatnak, jelentősen növelve a helyi vásárlóerőt, a nem helyi munkavállalók lakáskeresése pedig a környék ingatlanpiacára lehet pozitív hatással.

„Bízunk benne, hogy a beruházás közvetlen és közvetett módon is minél hamarabb látványos gazdaságélénkítő hatással lesz majd Komló városára és környékére. A Kormányzattól továbbra is azt várjuk, hogy ahogy 2010 óta folyamatosan, a jövőben is támogassa Komlót és Pécset, erősítse Baranyát” – tette hozzá Hoppál Péter.

Címke:   Komló börtönépítés pályázat fejlesztések