Mindenkinek jó, ha mesélnek a börtönben

Szerző: Kossuth Rádió, MTI-fotó: E. Várkonyi Péter / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2015/10/26/mindenkinek-jo-ha-meselnek-a-bortonben

Dátum: 2015.10.26.
Az egri büntetés-végrehajtási intézet meseprogramjának nagyon jók a tapasztalatai, sokat fejlődtek a részt vevő fogvatartottak, akiket nem mindegy, milyen minőségben kap vissza a társadalom - mondta el a parancsnok a Kossuth Rádióban.

Hatodik éve működik az egri börtönben a meseszakkör, amelynek egyik célja, hogy a szabadságvesztésüket töltő édesanyák, nagymamák megtanuljanak mondókázni, énekelni, mesét mondani. A másik cél, hogy a mesék segítségével, a történetekben rejlő bölcsességek révén a szabadulásuk után egészségesebb lélekkel, egyenes gerinccel tudják folytatni az életüket, úgy, hogy az mindenkinek – nekik, a családjuknak és a tágabb környezetüknek is – jó legyen – mondta a Kossuth Rádiónak Luzsi Margó könyvtáros, meseterapeuta.

Juhász Attila, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka szerint a szabadulás után sok minden segíti a társadalmi reintegrációt, az egyik legfontosabb közülük a családi kapcsolatok erősítése.

A Szombat délelőtt című műsornak nyilatkozó börtönparancsnok kifejtette, a meseprogram tavalyi tapasztalatai nagyon jók, nagyon sokat fejlődtek a résztvevő fogvatartottak, akik szép és megható karácsonyi ajándékkal tudtak kedveskedni a szeretteiknek.

Juhász Attila szerint a program során a szakkörbe járóknak többek közt az önkifejező és az olvasási készsége fejlődött, valamint nem utolsósorban a rabok őszintén mertek beszélni érzéseikről a hozzátartozóikkal – tette hozzá.

A parancsnok arról is beszélt, úgy véli, a börtönnek hozzá kell adnia a szabadságvesztésüket töltők személyiségéhez valami jót. Magyarországon 17 és fél ezer a fogvatartottak száma – ez megfelel egy kisváros lakosságának –, és nem mindegy, milyen minőségben kapja őket vissza a társadalom – fogalmazott.

Címke:   Eger mesekör szabadidő reintegráció