Szögesdrót mögött tanulják az ábécét

Szerző: Koncz Tamás, Fotó: Polyák Attila / Origo

Link: http://www.origo.hu/foto/multimedia/20151028-balassagyarmati-borton.html

Dátum: 2015.10.28.
Szűkös terek, áttörhetetlen falak: a balassagyarmati börtönből és fegyházból csak a tanulás és az együttműködés jelent kiutat. Sokan a rács mögött találkoznak életükben először rendszeres munkával, vagy ott fejezik be az általános iskolát. Tudta, hogy a rendőrök cipőjét is itt készítik?

A Magyarországon egyedülálló, műemléki védettségű börtöntorony valódi erődítménynek tűnik. Az épületet az 1840-es években emelték a Vármegyeháza mellett, ilyen elrendezésű börtönre Európában nálunk és csak Hollandiában van példa - büszkélkedik Budai István börtönparancsnok.

A börtön és fegyház négyemeletes, körleteiről egy felügyelő és egy nevelőtiszt gondoskodik - szintenként száz elítélt juthat rájuk. A nevelők feladata, hogy közvetítsenek a rabok és a börtön vezetése között. Az elítéltek hozzájuk fordulnak minden gondjukkal, akkor is, ha más cellába, körletbe szeretnének átkerülni.

A balassagyarmati börtönben a rabok 90 százaléka dolgozik, többségük az Ipoly cipőgyár börtönrészlegeiben. Ők készítik a rohamrendőrök és börtönőrök bakancsait, öveit, pisztolytáskáját is. A cipőgyár a Nógrád megyei térség legnagyobb munkaadója. Gyilkosok és alkalmi fatolvajok együtt dolgoznak itt, a cellákba viszont bűncselekményük súlya alapján sorolják be őket.

Lajko, Jocó, Gino - mintha csak egy osztályterem fogasát látnánk. A fegyház és börtön foglyai közül sokan az általános iskolát sem fejezték be, mielőtt rács mögé kerültek volna, van, aki itt tanul meg rendesen írni-olvasni. Minden évben 60-70 fő iratkozik be az 5-8. osztályba, azaz a rabok hetede. A börtönparancsnokság emellett OKJ-s képzésekkel, személyes felkészítéssel próbálja a rabokat visszaterelgetni a társadalomba.

Nyugodt meló ez, egyedül vagyok. A zajt is megszoktam már - mondja a cipőtalpakat gyártó gép mellett dolgozó Gergő. A huszonhét éves férfi két hónap múlva szabadul, állítása szerint tíz köbméter lopott fa miatt került be - otthon négy- és hatéves kislánya várja.

Akik komolyan veszik a jóvátétel folyamatát, és önkéntesként vállalnak munkát, kedvezményeket kapnak, időnként a városban is takaríthatnak. A börtönképzéssel pedig olyan szakmákat tanulhatnak meg, mint a kőművesség, a targoncakezelés vagy a konyhai kisegítés.

Lombfűrésszel vág kacskaringós mintákat a fiatal rab, mintha csak technikaórán lenne. A kötelező munkaórák utáni szabadidőt kézművességgel is tölthetik az elítéltek.

Címke:   Balassagyarmat börtönélet fogvatartás riport