Örülnek, ha dolgozhatnak - a balassagyarmati börtönben jártunk

Szerző: Mágó Károly / Faktor

Link: http://faktor.hu/faktor-orulnek-ha-dolgozhatnak-a-balassagyarmati-bortonben-jartunk/?source=rss

Dátum: 2015.10.28.
Azoknak a raboknak, akik dolgoznak, gyorsabban telik a napjuk. Ezt mondják a szakemberek és ezt mondta a Faktornak a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnokigazgatója is. Asztalosként is lehet dolgozni, de az egyik cipőgyár legtöbb cipőjét is itt gyártják.

A munka első fázisa a varróüzemben kezdődik. Itt készítik a cipő talpát és a nyelvét is. A raboknak pontosan kell dolgozniuk, ha sok a selejt, akár ki is rúghatják őket. Ami persze nem úgy néz ki, mint a szabad világban. Náluk egész egyszerűen nem dolgozhatnak többet. Pedig a munka nagy kiváltság.

Egy nagy, több méter hosszú bőr – egészen pontosan indiai vízibivaly bőr – darabra nyomják rá a munkagépet, ami azután a megfelelő formát adja ki.

„Most pont egy 206-os modellt készítek” – mondja az egyik rab. Hogy miért került ide, arról nem nagyon akar beszélni. Annyit mond mindössze, hogy fegyverrel való visszaélésért ítélték el. Azt viszont jókedvűen mondja, hogy már csak öt hónapja van hátra. Igaz, négy éve került be. Folyamatosan dolgozott, azóta, hogy bekerült. Hogy ironikus jegyzi-e meg nem tudom, de hozzáteszi, szépen elment az idő. A börtönben érettségizett le, de azt nem hiszi, hogy kint is egy varróüzemben dolgozik majd.

„Sokkal jobban telik az idő, ha dolgozom. De ami a legfontosabb, hogy el tudom tartani magam, nem kell, hogy a családtagjaim küldjenek nekem pénzt vagy bármit. A tizennyolc-húszezer forint mindig meg van. Azt aztán elköltöm a rabboltban, sokszor veszek a gyereknek is csokit, amit aztán hazaküldök neki. A feleségem ugyan - miközben bent voltam - elhagyott, de a gyerek és a szüleim már nagyon várnak otthon”.

Néhány méterrel odébb aztán már jól kirajzolódik, hogy mi lesz a végtermék. Oda érkeznek meg a varroda után a már kiöntött cipők futószalagon. Ezt azonban még az egyes darabokból össze kell rakni.

„Ide teszem a gépre, beigazítom, aztán lenyomom a kart. Ennyi az egész” – mutatja egy másik rab, akit garázdaságért ítélték el. Kétóránként van cigi szünet. Lehetne gyakrabban is, de sokszor észre sem veszem, hogy már eltelt két óra. Van időm gyakorolni. Még két év és három hónapom van hátra - mondja..

Egy másik üzemben a rabok farönköket vágnak össze és dolgoznak föl. Ezek asztalos műhelybe kerülnek majd. Egyikük azt mondja, amin dolgozik, abból raklap lesz majd. Neki nem idegen a munka, asztalos iskolába járt, és építkezéseken dolgozott, mielőtt fegyveres rablásért elítélték. Még közel két éve van hátra a büntetéséből, aztán újra építkezésen dolgozna.

De nem csak a raboknak előny, ha dolgoznak. Az egyik őr azt mondja, nekik is könnyebb így dolgozniuk. Kevesebb a foglyokkal a gond, ha elfoglalják és lefárasztják magukat.

Címke:   Balassagyarmat börtönélet fogvatartás riport