Börtönélet - van szexuális erőszak a rabok között

Szerző: Mágó Károly, Fotó: Mészáros Annarózsa / factor.hu

Link: http://faktor.hu/faktor-bortonelet-van-szexualis-eroszak-a-rabok-kozott

Dátum: 2015.11.01.
Még mindig előfordul a szexuális zaklatás a börtönben. Bár a börtönőrök mindent megtesznek, lehetetlen megszüntetni, hogy a férfiak szexre kényszerítsék rabtársukat. Igaz egyre ritkábban, átlagosan évente egyszer – mondja a balassagyarmati börtön parancsnoka. Budai István szerint ugyanennyiszer fordul elő, hogy eljárást kell indítaniuk kényszerítés (köznyelvben csicskáztatás - a szerk.) miatt. Vagyis, mert az egyik rab a szolgájaként bánik egy másikkal. A legkelendőbb fizetőeszköz a börtönben továbbra is a cigaretta. Igaz, azzal tilos fizetni.

A börtönben minden szigorú szabályok szerint történik. Hogyan néz ki egy rab napja?


Hajnal ötkor van ébresztő. Ezután fél órájuk van arra, hogy rendet tegyenek a cellájukban, kitakarítsanak, megmosdjanak, illetve megreggelizzenek. Ezután fél hatkor levonulnak az udvarra. Ekkor veszik át a munkáltatók az elítélteket. Hatkor kezdik el a munkát, ami délután 1 óra 50 percig tart. Ezután megebédelnek, majd egy órát a szabadban lehetnek (ez az úgynevezett séta – szerk.), majd fölmennek a zárkájukba, megfürdenek és következik a szabad foglalkozás.

Ha jól tudom, nem mindenkinek jár napi fürdés?

Igen, ez így van. Azok zuhanyozhatnak le minden nap, akik dolgoznak, a többiek csak hetente kétszer. Illetve egészen pontosan ez Balassagyarmatra igaz, illetve azokra a börtönökre, ahol férfiak vannak. A nőknél, függetlenül attól, hogy dolgoznak vagy nem, jár a napi fürdés.

Mit jelent a szabadfoglalkozás?

Ilyenkor mehetnek az elítéltek a könyvtárba, vagy kápolnába, oktatásra, képzésre. Ezután este tízig lehet tévézni a zárkában.

Mennyire szigorúak a tévé kikapcsolásában?

Ha mondjuk egy film 10-15 perccel később ér véget, az még engedélyezett. Vagy, ha nagyobb sportesemény van, olimpia, futball világbajnokság, akkor engedékenyebbek vagyunk.

Ezt hogyan képzeljük el? Bemennek minden zárkába és egyesével kikapcsolják a tévéket?

Nem, egész egyszerűen az egész szinten, az összes zárkában lekapcsoljuk az áramot.

Hányan vannak egy zárkában?

Nálunk ketten, négyen vagy hatan.

Miért jó dolgozni a börtönben?

Egyrészt – és ezt a rabok többsége is így gondolja – ha valamit csinálnak, jobban eltelik az idejük. Másrészt az, aki dolgozik, fizetést kap. Nagyjából húsz-harmincezer forintot, attól függően, hogy mit csinál. Természetesen ebből kötelező hozzájárulni a tartási költségekhez, ezt automatikusan levonjuk, a maradékot  aztán később a rabboltban levásárolhatják. Vehetnek ennivalót, édességet, vagy ami itt ennél sokkal fontosabb cigarettát, kávét.

Pénzt egyébként a hozzátartozók is küldhetnek nekik, ha jól tudom.

Igen ez így van. Az, hogy mennyit küldenek nincs meghatározva.

Mennyi volt a legmagasabb összeget, amivel találkozott?

Ötszázezer forint. Ezt azonban nem költhetik egyszerre. Havonta 130 ezer forint a maximum. De nem ez a jellemző. A fogvatartottak hozzátartozói általában nem gazdag emberek.

Címke:   Balassagyarmat börtönélet szexualitás riport