Energetikai korszerűsítés a magyar börtönökben

Szerző: mixonline

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=118690

Dátum: 2015.11.05.
A Környezet és Energia Operatív Programmal (KEOP) 14 büntetés-végrehajtási intézet 21 sikeres pályázatával összesen közel 2.7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Büntetés-végrehajtási Szervezet. A program célja a hagyományos energiahordozók csökkentése, a sikeres pályázatok a szervezet energiaszámláiban évente körülbelül 110 millió forint megtakarítást eredményeznek.

A magyar börtönök többsége a 19. század végén épült, ennek megfelelően az épületek energetikai szempontból is meglehetősen elavultnak számítanak. A KEOP program támogatását a hőtermelő rendszerek korszerűsítésére, kazáncserére, az épületek utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, valamint a megújuló energiaforrások, nap- és geotermikus energia hasznosítására fordítja a büntetés-végrehajtás, előtérbe helyezve a környezettudatos energiagazdálkodást.

Az elmúlt években jelentős energetikai korszerűsítésen esett át a márianosztrai, tököli, pálhalmai és a sátoraljaújhelyi börtön, illetve a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja is, az utólagos hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét követően felújították fűtésrendszert, valamint napelemes és napkollektoros rendszereket is telepítettek az intézetek.
Idén az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a Szegedi Fegyház és Börtönben és a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben telepítettek napelemes rendszereket, összesen 260 millió forint összértékben.

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben mintegy 84 millió forint európai uniós forrás segítségével ősztől egy új, 120 kWp teljesítményű, napelemes rendszer termeli meg áramfogyasztás egy részét. A 13 ezer négyzetméter alapterületű börtön éves villamosenergia-költsége 16,5 millió forint, ennek várhatóan az egynegyedét tudja megspórolni az intézmény a jövőben a beruházással.
Az energetikai korszerűsítést az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés közösen finanszírozta.

A Veszprém Megyei Bv. Intézet korábban a veszprémi törvényszéki épületben kapott helyet, 2003-ig az ország egyetlen funkcionáló várbörtöne volt. Az új épület a belvárostól távolabb épült, egyike lett Magyarország legmodernebb, legmagasabb felszereltségű börtöneinek.
A mintegy 200 fő befogadására alkalmas intézet alapvetően a megyében előzetesen letartóztatottak és elzárásra ítéltek elhelyezését biztosítja, de esetenként jogerős szabadságvesztést is végrehajt.

Címke:   energetika fejlesztés projekt KEOP Veszprém