Mit eszik egy elítélt? Börtönkoszt Tökölön

Szerző: Melocco Anna, Fotó: Nagy Attila / Origo

Link: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130307-riport-a-tokoli-borton-etkezteteserol.html

Dátum: 2013.03.07.
A tököli börtönben megmutatták, hogy tudnak napi négyszáz forintból háromszori étkezést biztosítani a raboknak. Kiderült, miért kell akár huszonyegy-féle menü, miért kapnak több húst és csokoládét a fiatalkorúak, valóban irigyelt beosztás-e az ételosztóé, hány elítélt dolgozik a konyhán és mennyit költ a keresetéből egy rab a saját ellátására. Börtönkoszt Magyarországon.

A büntetés-végrehajtás kötelessége megfelelően ellátni a fogvatartottakat, egyebek mellett ruházattal, száraz, tiszta és meleg tartózkodási hellyel és törvény által megszabott, napi háromszori étkezéssel. A megfelelő ellátás természetesen nem arról szól, hogy gourmandokat neveljenek ki a börtönökben, hanem arról, hogy gondoskodjanak a megfelelő táplálékellátásról, naponta, fejenként 400 forintból (nettó). (A napi három étkezést ennyi pénzből kihozni nem tűnik egyszerűnek, a Táfelspicc vonatkozó cikkéből is ez derül ki. Akkor egy hétig kísérleteztünk négy munkatársunkon, hogy lehet-e 520 forintból naponta változatosan főzni felnőtt emberekre. A kísérlet végeredményét itt olvashatja.)

A tököli börtönkonyhán két közalkalmazott (civil) szakács dolgozik, négy foglalkoztatási felügyelő, akik váltják egymást és a fogvatartottak, akik között van szakács-cukrász és konyhai kisegítő is, egyszerre 12-13 fő. A reggeli műszak háromkor kezdődik, minden műszak 12 órát dolgozik váltásban.  A hideg vacsorát sokszor már az ebéddel együtt kiosztják, a meleg vacsorát négy-öt körül.

Mint a biciklizés


A neve elhallgatását kérő civil szakács négy éve dolgozik a tököli börtönben. Elmondása szerint nem sokban tér el a börtönbeli munka a kintitől. "Az ízre ugyanúgy odafigyelünk, hiába fogvatartottak. Csak a főzési mennyiség nagyobb, az adagok nem."- mondja. Folyamatosan kapnak visszajelzéseket, általában meg vannak elégedve a rabok. Olyan problémák merülhetnek fel szerinte, amiken lehet segíteni. Például az, hogy a burgonyát - szerinte - nehéz osztani, mert az épületek közti szállítás alatt összeesik az edényben, ezért az osztás végére már van, hogy kevesebb jut. "Ezekre igyekszünk odafigyelni" - mondja.

A szakács-cukrász végzettségű Gergely Szabolcs - állítása szerint - ittas vezetésért tölti büntetését tavaly április óta. Napi 12 órát dolgozik a konyhán, amikor ott jártunk éppen 1600 mákos patkót sütött harmadmagával. A szakmában kint keveset dolgozott, ketrecharcosokat és ökölvívókat edzett. Van, hogy háttéranyagot kér otthonról a börtönbeli munkájához (például a Rákóczi túróshoz), de azt mondja, olyan ez, mint a biciklizés, hamar beugrik, amit az iskolában tanult. Ő is azt mondja, hogy jó visszajelzéseket kap a fogvatartottaktól, de ha - a terv szerint - októberben szabadul, nem megy szakácsnak, visszatér az edzősködéshez.

Városi legenda, hogy az osztóé (ételosztást végző fogvatartott) irigyelt munkakör, mert a fejadagok manipulálásával előnyt szerezhetnek a többiekkel szemben. Golcsné Klemencsics Anita bv. (büntetés-végrehajtási) őrnagy szerint azonban, mivel az ételosztást mindig őr felügyeli, nincs lehetőség az adagok machinálására.

Az arcát igen, de nevét nem vállaló, ételosztóként dolgozó elítélt elmondta, általában negyed ötkör kel, mert ötre érkezik a reggeli, amit azonnal kiosztanak a körletekben. A reggelit körülbelül húsz perc alatt osztja ki 90 emberre, utána kitakarítanak, kiírják az étlapot, majd visszamennek a zárkába. Fél tizenegy körül veszik át az ebédet, amit 12-kor tálalnak. Arra a kérdésre, hogy valóban irigyelt foglalkozás-e a börtönön belül az övé, elmosolyodott és azt mondta, ugyanolyan fogvatartott, mint bárki más, de azért jár előnyökkel. "Sokkal több kontaktja van így az embernek az őrökkel, ami természetes körülmények között nem tud egy fogvatartott és egy felügyelő között kialakulni, de a bánásmód ugyanolyan. Csak tényleg egy jó munka és gyorsan elmegy egy nap." A pénzügyi végzettségű fiatalember a konyhán kezdte a munkát konyhai kisegítőként, ott szemelték ki és "kivették tálalósnak", azt mondja, nem tudja mi alapján. "Ha minden jól megy", augusztusban szabadul. Csalásért van bent.

Nem olyan, mint a filmekben


Az amerikai filmekben látott hatalmas termek hosszú asztalokkal és egymás mellett étkező rabokkal nem léteznek a magyar börtönökben. A tököli körletekbe (innen nyílnak a zárkaajtók) viszi kocsival az adagokat az ételosztó, és a zárkaajtók nyílásán (tátika) beadja a fogvatartottaknak, a rabok itt eszik meg a fogásokat. Mint általában a tömegétkeztetésben, van, ami darabra van - például a hús - és van, ami mennyiségre - a főzelék például négy deciliter. A repeta nem jellemző, de ha van, aki nem veszi fel az ételt és megmarad valamennyi, Golcsné Klemencsics Anita szerint kiosztják a végén. A pontos adagokat azért is nehéz kikalkulálni, mert mindig előző nap lejelentik az aktuális létszámot, ami bármelyik pillanatban változhat. Van, akit kihallgatásra visznek, van, aki aznap "kopogtat be", hogy jött letölteni a büntetését, van, akinek a bíróság megszünteti az előzetesét, stb. Tökölön körülbelül 700 fő az átlag, plusz a szintén itt működő börtönkórházban ápolt rabok (körülbelül 150 fő).

Címke:   Tököl börtönélet élelmezés munkáltatás