Több ezren költözhetnek angol börtönökbe

Szerző: MTI / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/eletmod/tobb-ezren-koltozhetnek-angol-bortonokbe-1313309

Dátum: 2015.11.10.
Bezárják a viktoriánus kori börtönök egy részét Nagy-Britanniában, köztük azt a fegyházat, amelyben a homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde író is raboskodott, és több ezer embernek otthont biztosító lakásokat fognak építeni helyükre – jelentette be a brit kormány.

A városközpontok közelében álló, 19. századi vöröstégla épületek helyén mintegy háromezer otthont terveznek kialakítani. A raboknak új börtönöket fognak építeni.

„Börtöneink jelentős része viktoriánus kori relikvia, és városaink kedvező fekvésű ingatlanjai közé tartozik” – mondta George Osborne brit pénzügyminiszter. Hozzátette: „Bezárjuk a belvárosi területek öreg, idejétmúlt börtöneit és eladjuk a területeket, hogy több ezer új otthont építhessenek rajtuk.”

Elsőként az 1844-ben épült és 2013-ig működött readingi fegyházat értékesítik, ahol a homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde is raboskodott 1895-től két éven át. A minisztérium nem közölt további részleteket az eladásra váró ingatlanokról.

Nagy-Britannia lakáshiánnyal küzd, és a kormányra óriási nyomás nehezedik, hogy több százezer otthont építsen a gyorsan növekvő népesség elszállásolására.

Osborne szerint kilenc új börtönt terveznek építeni nagyjából tízezer rab befogadására. Frances Crook, a Howard League for Penal Reform elnevezésű csoport vezetője szerint a probléma a „túl sok rab” és nem az épületek állapota.

Címke:   börtönbezárás börtönépítés belváros Anglia