Mit keres Fifi és Cuki a börtönben?

Szerző: JAK / Index

Link: http://index.hu/belfold/2015/11/10/bortonbe_megy_a_kutyaiskola_eliteltek_nevelik_a_menhelyi_kutyakat/

Dátum: 2015.11.10.
Életre ítélve: így hívják a debreceni börtönkutya programot. A lényege, hogy elítéltek jóvátételként menhelyi kutyáknak segítenek az örökbefogadási esélyeik javításával. A cél visszatalálni a társadalomba mindkét félnek. A programról hétfő este tartott előadást a Tükör Módszerrel dolgozó Debreceni Kutyaiskola vezetője, Nagy Annamária.

Az alapötlet külföldről jött, de a magyar verzió eléggé különbözik az eredeti mintától. Amerikában életfogytiglant töltő elítéltek kapnak maguk mellé a cellájukba halálsoros kutyákat, olyan állatokat, amelyek nem mehetnek vissza a társadalomba, mert emberre támadtak. Magyarországon a kutyák nem laknak bent a börtönben, csak be-beviszik őket egy-egy foglalkozásra, és távolról sem nehéz természetű, agresszióra hajlamos állatok, épp ellenkezőleg. Legutóbb például 7 darab hat hónapos kölyökkutya került a programba. A kutyák az "Együtt az Állatokért" Állatvédő Közhasznú Egyesület menhelyéről érkeznek.

Tengerimalac a cellában

Az első kutyás börtönprogramok Magyarországon 2010 körül indultak. Most épp hat helyszínen van ilyen: Szirmabesenyőn, Kecskeméten, Pálhalmán, Debrecenben, Szombathelyen és hatodikként Egerben, ott csak nemrég indult el, tudtuk meg a bv. sajtóirodájától. Egyszerre mindenhol 5-6 emberrel fut a program, mostanra már országszerte sok tucat elítélt vett részt ilyenben.

Szirmabesenyőn kifejezetten vakvezető kutyákat képeznek: a rabok az első lépést teszik meg velük, ők még nem magára a vakvezetésre, hanem az alap engedelmességre tanítják meg őket. A többi helyen, mint Debrecenben is, menhelyi kutyákat szocializálnak.

Tökölön is találkoznak kutyákkal fiatalkorú fogvatartottak: néhányan kijárnak az ottani állatmenhelyre besegíteni, ketrecet takarítani. Nem kutyás, hanem kisállat-terápia a nagy fegyházakban is van, Szegeden, Vácon, vagy Kalocsán. Arra is van példa, hogy a zárkájában, állandóan az elítélttel lakhat az állata. Szegeden az egyik tényleges életfogytosnak van egy tengerimalaca.

A menhelyi kutyákkal az szokott lenni a gond, hogy elszoknak az embertől, a leendő gazdákat így olyan állatok fogadják, amelyek nem néznek rájuk, nem akarnak kapcsolatot teremteni, mondta a kutyaiskola vezetője. Az a menhelyi kutya, akivel nem ez a helyzet, jobb eséllyel indul az örökbefogadásért, pláne, ha még az alapvető engedelmesség is megy neki. A börtönprogramban erre tanítják meg  a rabok a kutyákat.

A programba olyan kutyákat válogatnak be, amelyekről lehet tudni, hogy alapból a többieknél kevesebb reményük van örökbefogadásra. Például azért, mert feketék (a fekete kutyák valamiért nehezen kelnek el), vagy mert problémásak, például csúnya allergiás betegségük van. Nekik jön a legjobban az esélyjavítás.

A debreceni program 5 gyakorlati és 2 elméleti foglalkozásból áll, ezek egyenként másfél órásak. A program azért ilyen rövid, hogy minél hamarabb örökbe adhatóak legyenek a kutyák, ne kelljen soká a menhelyen maradniuk. A vége egy vizsga, ahol a kutya-elítélt párosoknak a következő négy dolgot kell bemutatniuk: lábat követ, ül, fekszik, helyben marad. A kutyákkal odakint nem foglalkoznak, a vizsgán annyit tudnak, amennyire bent a rabok megtanítják őket. A foglalkozásokon a pozitív megerősítést tanítják a kutyaiskolások az elítélteknek: erőszak és fizikai kényszerítés nincs.


Címke:   kutyaterápia szabadidő reintegráció Debrecen