“Élő pokol” – Így nevezte a börtönigazgató Amerika legkeményebb börtönét

Szerző: Wikipedia, Dailymail, SometimesInteresting / F.ZS. / lemon.hu

Link: http://lemon.hu/2015/11/12/elo-pokol-igy-nevezte-a-bortonigazgato-amerika-legkemenyebb-bortonet/

Dátum: 2015.11.12.
Az USA legkeményebb, “supermax” biztonsági fokozatú börtönébe, az ADX-be éveken át nem engedtek senkit, aki fényképet készíthetett volna. Egészen mostanáig, amikor is néhány újságíró lehetőség kapott, hogy belépjen a titokzatos intézménybe, ahol a legelvetemültebb, legveszélyesebb bűnözőket őrzik. Ahol a rabok nem a börtönökben eluralkodó erőszaktól készülnek ki, hanem a pszichésen törnek meg. Mert itt rend és tisztaság uralkodik – és csendes őrület. Fotókon a börtön, amitől még a halál is jobb.

Ezen falak között üldögél az atlantai és az oklahomai robbantó, a szeptember 11-i támadások elkövetőinek egy része, sorozatgyilkosok, és egykori szovjet kémek is. Összesen 500 rab él itt, mindannyian 23 órás magánzárkában élnek, s ha beleőrülnek, az az ő bajuk: az egyik elítélt szerint elvették a bipoláris zavarára szedett gyógyszerét, mondván hangulatjavítót itt nem adnak senkinek.

Néhány híres elítélt, akit itt őriznek: az atlantai olimpián robbantó Eric Rudolphy, az oklahomai épületrobbantó Terry Nichols, a terrorista Umar Farouk Abdulmutallab, a betegeit szándékosan mérgező orvos, Michael Swango, a gengszter Larry Hoover, a robbantó merénylő Ted Kacynski, a szeptember 11-i támadásban részt vett Zacarias Moussaoui, a World Trade Centert robbantó Ramzi Yousef.

Aki megpróbálna kárt tenni valahogy magában, azt az ágyhoz szíjazzák. Csend van és tisztaság. A rabok nagyjából akkor látnak embert, amikor egy nyíláson át beadják nekik az ételüket, ilyenkor beszélhetnek az őrökkel, vagy bejelenthetik igényüket pszichiáterre.

A legtöbb rab kétszeres vagy háromszoros életfogytiglani büntetését tölti, ezért nem cél a rehabilitációjuk, senkit sem zavar, hogy mentális betegségeik támadnak, vagy meg akarják ölni magukat. Akik ilyen kísérleteket tesznek, vagy más módon engedetlenek, azokat napokra, olykor hetekre az ágyukhoz szíjazzák.

Megszökni az ítélet és az “élő pokol” elől  nem lehet.

A börtön egy korábbi igazgatója leírása szerint ez az élő pokol.

Nem ez az egyetlen börtön, ahol az élet nem kifejezetten tündérmese – ahogy korábban írtuk, El Salvadorban létezik egy börtön, ahol a rabok teljesen önállóan látják el magukat, mert annyira veszélyesek, hogy még a börtönőrök sem mernek közel menni hozzájuk, így  a helyi hadsereg katonái őrzik, de ők is csak kívülről.


Címke:   fogvatartás biztonság supermax USA ADX