Súlyosan megsértették az amerikai rabok jogait

Szerző: huffingtonpost.com, thenextweb.com / tompa / offline.hu

Link: http://offline.hu/kikapcs/2015/11/sulyosan-megsertettek-az-amerikai-rabok-jogait

Dátum: 2015.11.12.
Az amerikai börtönökben rögzítik a rabok telefonbeszélgetéseit, kivéve azokat, amelyeket az ügyvédeikkel folytatnak. Vagy legalábbis eddig azt hitték, hogy azok szigorúan kettőjük között maradnak. Hát most kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így, a Securus Technologies felvételei ugyanis kiszivárogtak. Az ügyről a The Intercept újság szerdán számolt be, miután az elmúlt több mint 2,5 év 70 millió rögzített hívása jutott el hozzájuk 37 állam börtöneiből, ezek közül legalább 14 000 ügyvédi, ez utóbbi szám azonban sokkal magasabb is lehet a nem bejegyzett telefonszámok miatt. A felvételek magukban foglalják az elítélt teljes nevét, a telefonszámot, amit tárcsázott, a dátumot, asz időt, valamint a hívás hosszát is. Minden híváshoz tartozik egy link, amit le is lehet tölteni.

Az elítéltek hívásait általában figyelik és rögzítik, de a Securus azt állítja, hogy védve vannak a külső behatolással szemben, és csak egyes bűnüldöző szervek férhetnek hozzá. Az amerikai törvények azonban biztosítják, hogy a fogvatartott szabadon és őszintén beszélhet az ügyvédjével, és azt nem rögzítik. A rabok és ügyvédjük telefonszámát meg kell adni a büntetés-végrehajtási intézetnek is, és azok felkerülnek a nem rögzítendők listájára. Az Intercept cikkéből azonban kiderül, hogy az adatok egy névtelen hackertől érkeztek, aki a SecureDrop weboldaláról 37 gigabyte adatot szedett le. A Securus azzal védekezik, hogy valamely „hozzáférésre felhatalmazott egyén vagy egyének” osztották meg a felvételeket. A rögzítéssel azonban megszegték a a rabok alkotmányos jogait.

A cég egyébként tavaly is bajba került, mert állítólag akkor is felvettek ügyvédekkel folytatott beszélgetéseket. A texasi jogvédők pert indítottak ellenük, miután a Travis megyei börtönben rögzített felvételeket a seriff megosztotta a kerületi és állami ügyésszel.

A most kirobbant botrány pedig két súlyos problémát is napvilágra hoz. Az egyik, hogy a Securus rendszerek nem annyira védettek, mint ahogy állítják, a másik hogy az a jelenlegi rendszer, amely szerint az ügyvédek és védencük közti beszélgetéseket nem rögzítik, nem állja meg a helyét. Mindkettő nagy gond az amerikai igazságszolgáltatás rendszerének, amelynek az a célja, hogy megvédje a rabok jogait és lehetővé tegyék a bizalmas kommunikációt az ügyvéddel, hogy ezzel biztosítsák a tisztességes bírósági és jogi eljárást.
A Securus jelenleg a bűnüldöző szervekkel együttműködve vizsgálja a jogsértést.

Címke:   telefonálás adatvédelem jogbiztonság USA