Elítéltek takarítottak a szegedi vízitelepen

Szerző: K.G.G. / delmagyar.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eliteltek_takaritottak_a_szegedi_vizitelepen/2365970/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Dátum: 2014.01.19.

Tizennégy szabadulás előtt álló elítélt csinosította a szegedi vízitelepet vasárnap reggeltől kora délutánig: a társadalmi munkának a börtönparancsnok szerint önbizalom növelő hatása is van.

Nagy feltűnést keltett az a rabruhában levő tizennégy férfi, aki vasárnap kora reggeltől a Felső Tisza-parti vízitelepen egy együttműködési megállapodás után, önkéntes alapon végzett évszaki területrendezést. A Csillag börtön szabadulás előtt álló elítéltjei a Tiszáról a partra kihúzott kajakokat és kishajókat mosták le, valamint egy nagyjából ötszáz mázsás homokkupacot talicskáztak át a vízitelep egyik végéről a másikba, hogy ott a földet elegyengessék, majd fűmaggal bevessék. Délelőtt 11 órára az 56 éves Sándor már a negyvenedik fordulót tette meg homokkal színültig telepakolt talicskájával.

- Már jó ideje az átmeneti csoportban vagyok, másfél évem van még hátra a büntetésemből, egyszer már kaptam eltávozást, és hamarosan újra mehetek meglátogatni a családomat. Ezen kívül azonban minden nap a rácsok mögött telik, így nem is volt kérdés, hogy jelentkezem az önkéntes munkára: tavaszias az idő, csicseregnek a madarak, a szabad ég alatt dolgozhatunk, csodálatos minden - mondta a rakodástól kipirosodva a legkisebb kockázati csoportba besorolt férfi. Sándor eddig is kijárt dolgozni külső munkahelyre, hétköznapokon egy csarnokban dolgozik szigorú felügyelet alatt - tizenkét évre ítélték, amiből kilencet kell letöltenie. - A börtönbe kerülésem előtt harmincnégy éven át dolgoztam egy kertészetben, traktort vezettem, mezőgazdasági munkát végeztem. Nem áll tehát távol tőlem a fizikai munka, de holnap biztosan izomlázam lesz. Jó érzés társadalmi munkában teljesen önkéntesen segíteni - magyarázta a férfi, akit szabadulása után három lánya és két unokája is vár haza.

Tikász Sándor, a Szegedi Fegyház és Börtön tavaly kinevezett parancsnoka beiktatásakor arról mesélt, hogy egyik legfontosabb feladatának a Csillag elítéltjeinek a társadalomba való visszavezetését tartja. - Minden ilyen jellegű megmozdulás a fogvatartottak szabadulás utáni újra szocializációját segíti: azon túl, hogy mozognak és jó levegőn vannak, érzik, hogy ez a kisebb közeg, a sporttelepre járók elismerik munkájukat. Elkövették azt, amit elkövettek, de szeretnének még tenni magukért és a közösségért, ahova majd visszakerülnek: az ilyen munkáknak önbizalom növelő hatása is van. Nem ez az első eset, hogy társadalmi munkát végeznek, tavaly például szemetet szedtek az egyik városrészben. A börtön vezetése nyitott arra, hogy az elítéltek önkéntes munkájával más civil szervezeteknek is segítséget nyújtson - mondta a börtönparancsnok.

Címke:   Szeged munkáltatás társadalmi munka