Szín(e)változás

Szerző: Bakonyi Panni / Fegyenc Jóga Projekt

Link: http://fegyencjoga.blog.hu/2015/11/13/szin_e_valtozas

Dátum: 2015.11.13.
Egészen jól sikerült a szerdai alkalom. Ajándék ez az ősz, egy pulcsiban mentem odafelé, sétáltam be, kicsit összeszorult a szívem amikor beléptem, aggódtam, vajon kitart-e a jóidő kora délutánig, aztán jól elszégyelltem magam, hiszen én kijöhetek. Esőben is akár.

Gördülékenyen bejutottam, a fiúk már vártak fennt, nagyot szellőztettünk, majd ablak becsuk, próbáljunk fejben is megérkezni, egy kis megnyugvás.

Kértem, hogy adott instrukciók alapján masszírozzák át a saját talpukat, ez nagyon tetszett nekik, beszélgettünk a talpról, járásról, hogy milyen betegségek, tünetek jelenhetnek meg a talpunkon, kicsit átmozgattuk magunkat, majd elkezdtünk gyakorolni.

Ezen a héten van valami a levegőben, vagy bennem, nem tudom, mindenesetre az előtte való óráimon is valahogy nehezebben ment a gyakorlás a tanítványoknak, és ezt a srácokon bent is észrevettem, az óra felénél módosítani kellett az eredeti elképzelésen. Ami eddig jól ment, most szenvedős lett, annak meg nincs értelme.

Az asana stabil és kényelmes, na 2/0 valósult meg, ÚJRATERVEZÉS. :) Szerencsére sikerült megtalálni az egyensúlyt.

Sokat foglalkoztunk a pózok stabilitásával, látnotok kellett volna a koncentráló arcukat, mozdulatlanok, kívülről egy egyszerű négykézláb állás, vagy alkar tartás, teljesen statikus, ránézésre semmi nehézség nincs benne, de mégis. Odafigyeltek, hogy ne reflexből hanem okosan csinálják, azt terhelve, feszítve/lazítva amit kell. Érdekes élmény volt ez nekik is, én meg szerettem nézni ahogy koncentrálnak.

Említettem legutóbb, hogy valahogy jó lenne mérhetővé tenni a hatását az óráknak. Mert bár a srácok is mondják, hogy jobban vannak utána, és a nevelők is visszajelezték, hogy érezni a hatását, kicsit feltöltekeznek, szerettem volna ennél valami egzaktabbat.

Gondolkodom folyamatosan valamiféle teszt összeállításán, és kértem is már profi segítséget, addig viszont most arra kértem őket, hogy óra elején, meg óra végén is mondjanak 1-1- színt, mindegy mit, ami először eszükbe jut, hátha érdekes lesz.

Most, óra elején ezek hangzottak el: piros, babakék, piros, sárga
óra végén: sárga, sárga, kék, kék

Kék:

    az óceán és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben
    békét és nyugalmat áraszt
    nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, ezért gyakran használják hálószobában
    növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót
    hideg színként ismert
    megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall – ezért állásinterjúra javasolják a kék viseletét

sárga:

    vidám, jókedvű, szeretetteljes szín
    melegséget, energiát sugall
    stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat
    optimizmust és boldogságot áraszt
    ösztönzi a kommunikációt
    inspirál és beindítja a kreativitást
    aktivizálja a memóriát és elősegíti a koncentrációt
    az arany árnyalat a pozitív jövő ígéretét hordozza
    innen a színek jelentései: http://pszichozona.hu/szinpszichologia/

Szerintem ez pozitív. Mármint, hogy sárgán és kéken érezték magukat. Nem szeretnék ebbe semmit se belemagyarázni, de érdekes, hogy mindegyik másik színt mondott, és hogy ennyire azonosakat. Pedig nem hallották egymás választásait.

Kíváncsi vagyok legközelebb mi lesz :)

Címke:   jóga oktatás szabadidő reintegráció projekt