„Szent György” a börtönből került a rendőrségre

Szerző: Z. Pintye Zsolt / Nyíregyházi Televízió

Link: http://www.nyiregyhaza.hu/%E2%80%9Eszent-gyorgy%E2%80%9D-a-bortonbol-kerult-a-rendorsegre-2015-11-19

Dátum: 2015.11.19.
Egy tiszalöki rab festményét adták át csütörtök délután a megyei rendőrkapitányságon. A Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló nagy méretű alkotás az egyik tárgyalót díszíti a mai naptól. A fogvatartott Tiszalökön sajátította el a festészet alapjait. A büntetés-végrehajtási intézet vezetője szerint a festmény magában foglalja a legfontosabb célkitűzéseket; a rabok dolgozzanak, tanuljanak és előremutató tevékenységet végezzenek.

Ünnepélyes keretek között leplezték le a megyei rendőrkapitányság új díszét. A kétszer másfél méteres alkotás azt a klasszikus pillanatot ábrázolja, amikor a legendás Szent György legyőzi a rettegett sárkányt. A festmény igazi különlegessége, hogy egy tiszalöki rab készítette és ajándékozta a rendőrségnek. Az alkotó, Farkas Sándor a börtönben sajátította el a festészet alapjait. Bár családjában vannak porcelánfestők, számára a büntetés-végrehajtási intézetben derült ki, neki is van tehetsége. A kép témáját a rendőrök ajánlották a figyelmébe. Farkas Sándor pedig némi könyvtárazás után nagy lelkesedéssel állt a munkához. - Ebben van egyfajta kettősség, tehát a sárkány és a sárkányölő között, mint a rabló és a pandúr között, úgyhogy szerintem jó témaválasztás volt, és így próbáltuk egy kicsit modernebbé is tenni, mint az alapfestmény. Ezért lett egy picibb színesebb, meg egy kicsit olyan testreszabottabb. Úgy érzem, jó választás volt az első alapötlet. - mondta a fogvatartott.

A festmény több mint három hónap alatt készült el, és a börtön tanárai mindvégig segítették a munkát. Az alkotás egyébként Farkas Sándor legelső olajfestménye. - A kép a magyar büntetés-végrehajtás főbb célkitűzésit is tükrözi – erről már Mészáros László beszélt a rendőrkapitányságon. A tiszalöki börtön igazgatója azt mondta, fontos, hogy a rabok dolgozzanak, tanuljanak és előremutató tevékenységet végezzenek. - Nem az a célunk, hogy a társadalomba lerobbant emberek kerüljenek ki, hanem pontosan az, hogy legalább úgy – ahogy bent is fogalmaztam - , legalább olyan állapotban kerüljenek ki, mint amilyen állapotba bekerültek, de ha jobb, akkor én azt gondolom, mi megtettük a magunkét. - hangsúlyozta az igazgató.

A tiszalöki börtönben a hiányos iskolai végezettségűek befejezhetik az általános iskolát, vagy akár érettségit, diplomát is szerezhetnek. A szakkörökben pedig kipróbálhatják magukat a különböző képzőművészeti műfajokban. A festmény átadóján az is kiderült, hogy Farkas Sándornak annyira megtetszett ez a munka, hogy mostanra már napi 8 órában végzi; ajándéktárgyakat fest vagy éppen az épület falait díszíti ecsetjével.


Címke:   Tiszalök szabadidő kultúra együttműködés