Mindenki érdekelt a fejlesztésben

Szerző: Energia Trend Magazin

Link: https://arambolt.hu/image/pdf/Energia_Trend_Magazin_2015_osz.pdf#16

Dátum: 2015.11.20.
Az energiahatékonyság fokozása nem kizárólag a profitorientált vállalkozások érdeke, a tudatos energiafelhasználás a költségvetési szervek számára is jelentős tényező. „a legapróbb fejlesztésekbe is belevágunk, ha az ehhez szükséges feltételek adottá válnak” – mondja Cséri Zoltán bv. dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, akivel a közelmúltban megvalósított beruházásaikról beszélgettünk.

Hogyan indult el az intézet abba az irányba, hogy igénybe vegye az energetikai auditot?

Az ELMŰ-ÉMÁSZ és az ArC „Miből nyersz energiát?” plakátpályázatán intézetünk bejutott a döntőbe. ekkor került kapcsolatba kollégánk az ELMŰ egyik illetékes munkatársával, és ekkor merült fel az ötlet, hogy egy energiaaudit segítségével mérjük fel, hogy ténylegesen mik a további lehetőségek  az energiamegtakarításra.

Általánosságban az ilyen jellegű fejlesztéseknek mi lehet a gátja a cégeknél és szervezeteknél?

Noha tudjuk, hogy hosszú távon – sokszor már középtávon is – megtérülnek az energiahatékonysági fejlesztések, ennek ellenére – központi költségvetési szervként – nem minden esetben van lehetőségünk az előfinanszírozásra.

Mennyiben jelenik meg a vezetés gondolkodásában az, hogy a kisebb, hatékonyságjavító fejlesztések, vagy akár csak a tudatosság, a monitoring milyen megtakarítási potenciált jelentenek?

Az energiahatékonysági fejlesztések kiemelt figyelmet kapnak intézetünknél, és  a legapróbb fejlesztésekbe is belevágunk, ha az ehhez szükséges feltételek adottá válnak.

Nagy vonalakban milyen eredményt hozott az audit, mennyiben okoztak „meglepetést” az ennek során feltárt fejlesztési lehetőségek?

Az auditált objektumunk állapotával nagyjából tisztában voltunk. Egy régi, a ’70-es években munkásszállónak épült épületről van szó, amelyet 1999-ben alakítottak át börtönné. Az épületnek nincs semmilyen homlokzati hőszigetelése, és a nyílászárók sem mondhatók korszerűnek. Mindezen problémákra a hőkamerás felvételek igen szemléletesen rámutattak.
A legmeglepőbbek talán a hálózati elosztónál végzett termográfiai felvételek voltak, amelyek több, általunk nem ismert, energiatöbbletet követelő helyet is beazonosítottak, hibajelenségre is rámutattak.
Szintén nagyon tanulságos és meggyőző volt a börtönépületről készült hőkamerás felvételek összehasonlítása a 2009-ben felújított őri szálló felvételeivel.

Mennyiségben, illetve összegszerűen milyen nagyságrendű és milyen jellegű hatékonyságjavító intézkedésekre került sor?

Kisebb, de jelentéktelennek semmiképp nem nevezhető beruházást jelentett a 2013-ban átadott, KMOP-pályázat keretében megvalósult 50 kWp csúcsteljesítményű naperőmű-telepítés, amely igen hatékonyan rásegít az intézet energiaellátására. 2014-ben pedig egy újabb fotovoltaikus rendszert telepítettünk, amelynek éves termelése nagyságrendileg 45 ezer kWh, ez az objektum energiafogyasztásának 7 százalékát teszi ki.
Ezenfelül a III. objektumban 53 darab 110 wattos, valamint 10 darab 2x250 wattos halogénizzós lámpatestet Led-fényforrással szerelt változatokra cseréltünk, továbbá az őri szálló aulájának elavult világítását is Led-technológiás megoldással korszerűsítettük.

Ezek a beruházások mekkora megtakarítást hoztak?

A naperőmű telepítése 2014-ben a megvalósítástól az év végéig kétmillió forint feletti megtakarítást eredményezett, a világítás korszerűsítésével pedig évente kétmillió forintot takarít meg az intézet.

Címke:   Fővárosi Bv. energetika fejlesztések interjú