160 éves a Váci Fegyház és Börtön

Szerző: BvOP, bv.gov.hu / Vác Online

Link: http://www.vaconline.hu/esemenyek/160-eves-a-vaci-fegyhaz-es-borton-2.html

Dátum: 2015.11.22.
A mai napon ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg intézetünk fennállásának 160. évfordulójáról. 1855. november 20-án fogadtuk be az első fegyencet intézetünkbe, így a váci bv. intézet az egyik legrégebben fennálló és a mai napig funkcióját ellátó fegyház. Az ünnepség elöljárójaként Csóti András bv. altábornagy, országos parancsnok és Kopcsik Károly bv. ezredes, parancsnok értékelte az intézet eredményeit, majd a díszteremben adtak át elismeréseket kollégáink részére, kiemelkedő teljesítményükért.

A rendezvényre meghívást kaptak a „Visegrádi Négyek” testvérbörtöneinek parancsnokai is. Szlovákiából a Dubnica nad Váhom büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka - pplk. Mgr Andrej Kubis ezredes úr, Csehországból a Heřmanice-i büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka - plk. PaedDr. Petr Kadlec ezredes, és Lengyelországból a Jastrzębie – Zdrój büntetés-végrehajtási intézetből Wieslaw Pochopien ezredes, valamint Lengyelország Regionális Felügyelőségének igazgatója, Miroslaw Gawron ezredes, akik nagy örömmel fogadták meghívásunkat és tették tiszteletüket a rendezvényen.

A meghívott vendégek a díszterem melletti fogadás keretében a Hadtörténeti Múzeum által rendelkezésünkre bocsátott korabeli egyenruhákból rendezett börtöntörténeti bemutatót tekinthették meg, amely a „20 évesek a gazdasági társaságok” kiállítással egyetemben nagyban emelte az ünnepség színvonalát.

A rendezvényt az országos parancsnok és az intézetparancsnok köszöntője után Fördős Attila, Vác város polgármesterének ünnepi beszéde nyitotta meg, aki méltatta az önkormányzat és az intézmény közötti sikeres együttműködést.

A dicsérő szavakat követően Cservenák Péter helytörténész emelt ki néhány jelentősebb eseményt az ezer éves Vác múltjából, a fegyintézet történelmi eseményeit felölelve az 1777-es alapítás óta.

A program kulturális blokkjában a Váci Szimfonikus Zenekar élőzenés bemutatója adott keretet a rendezvénynek. A nemzetközileg is elismert művész, Boncsér Gergely operaénekes Bánk bán: Hazám, hazám című operarészletéhez is a zenekar szolgáltatta a kíséretet.

A zenei kavalkádot a fiatalokból álló Váczi Néptáncegyüttes verbunkos és legényfogó produkciója egészítette ki.

Az esemény zárásaként adták át az országos parancsnoki és az intézetparancsnoki elismeréseket a jutalmazottak részére.

Címke:   Vác évforduló ünnepség fennállás program