Börtönben maradnak a nagyfai lázadók

Szerző: Szeged.hu

Link: http://szeged.hu/hirek/28267-bortonben-maradnak-a-nagyfai-lazadok.html

Dátum: 2015.11.23.
Börtönben maradnak a lázadó és éhségsztrájkoló menekültek. A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy hosszabbítsa meg három hónappal az előzetes letartóztatását annak a tíz fogvatartottnak, akik október 23-án követtek el bűncselekményt Nagyfán.

A zendülés során októberben egy zárka nyolc fogvatartottja eltorlaszolta a zárkaajtót, egy ágyat felfeszítettek, kettétörték és ezzel megakadályozták az őrök bejutását, éhségsztrájkba kezdtek és követelték, hogy az eljárásukat gyorsabban folytassák le a hatóságok. Ez a zendülés a nap folyamán átterjedt a körlet további szektoraira is, amelyben a szerb állampolgárságú férfi és egy másik iraki állampolgárságú férfi a zárkájuk ablakait törte ki, majd továbbterjedt a zendülés más szektorokra és zárkákra is, ahol további ajtókat, ajtóüvegeket törtek ki, a fűtésberendezést rongálták meg úgy, hogy időlegesen áramtalanítani is kellett a körletet.

A hét iraki, két szír és egy szerb állampolgárságú gyanúsított egy részét jelenleg Budapesten, a többieket Szegeden, a Dorozsmai úti előzetes házban tarják fogva. Az ügyészségi indítvány szerint azért kell meghosszabbítani az előzetes letartóztatásukat, mert fennáll a szökés, az elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint egyes gyanúsítottak vonatkozásában a bűnismétlés lehetősége is. A fogolyzendülés minősített bűntettét a törvények 2-8 évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegetik.

Címke:   Nagyfa Szeged menekültek zendülés előzetes