Élet a rács túloldalán

Szerző: Nagy Alexandra / arsboni.reblog.hu

Link: http://arsboni.reblog.hu/elet-a-bortonben

Dátum: 2015.11.25.
A büntetőjogi hét keretében írtunk már nektek halálbüntetésről és egy szexuális partnerség áldozatairól. Ma megmutatjuk nektek, milyen az élet a rács túloldalán, azaz hogyan is néz ki a börtönélet, mit élnek át az elítéltek. NE ítélj úgy, hogy nem tudod, mi zajlik bent. Adj nekik esélyt az újrakezdésre!

Amit a börtönártalmakról tudni kell...

Kezdetekben a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és a modern büntetés-végrehajtási intézményrendszer megjelenése óta a fő cél

- a megtévedt emberek környezetből való kiemelése,
- a joghátrány érvényesítése,
- az elkövetők nevelése,
- a társadalomba való visszailleszkedés elősegítése.

Hazánkban ez az intézményrendszer az 1960-as évektől létezik. Megjelenésével kialakult a büntetés-végrehajtás legalapvetőbb ellentmondása, mely a büntetés és a vele járó izoláció, valamint a fogvatartottak társadalomba való visszavezetése között feszül. A mérleg egyik oldalán a büntetés, a másik oldalán a reintegráció követelménye áll.

A modern büntetés-végrehajtási intézetek feladata az egyensúly biztosítása. A megvalósítás színtere pedig a börtön mint egyetemes intézmény. Az egyetemesség azt jelenti, hogy a börtönben az emberek ugyanazon a helyen töltik nappalaikat és éjszakáikat, a börtön kizárja azt, hogy az emberek más intézményekkel is kapcsolatot teremtsenek, izolálja őket.

A büntetés-végrehajtási intézet hétköznapi élettől idegen szabályrendszere negatívan hat a fogvatartottakra, melyet összefoglaló kifejezéssel börtönártalmaknak nevezzük.

1941-ben Zimbardo, amerikai pszichológus kísérlettel bizonyította, hogy önmagában a bebörtönzés ténye milyen hatalmas változásokat indít meg az emberek lelkében. Vizsgálatai során 24 teljesen egészséges egyetemistát választott ki és az elítéltek és a fogvatartók csoportjába osztotta őket. Az első nap után a kísérleti alanyok viselkedése megváltozott. A fogvatartók elkezdtek dominánsan viselkedni és egyre kegyetlenebb büntetéseket találtak ki. Az elítéltek eleinte lázadást szerveztek, később teljesen megtörtek és passzívvá váltak. A pszichológiai helyzet olyan megterhelő volt a fogvatartott diákoknak, hogy közülük hatnak szorongásos rohamai és idegösszeomlása lett.

A „való világban” persze nem ennyire kritikus a helyzet, de az új rendszerhez való alkalmazkodás, a nagymértékű megfosztás itt is nyomot hagy a fogvatartott személyiségén. Hogy ténylegesen mennyire sérülnek az elítéltek a rácsok mögött, és mennyiben hagy maradandó nyomot bennük a börtön, az leginkább a modern büntetés-végrehajtási intézeteken múlik. A feladat tehát adott. Nézzük, mindezt hogyan próbálja megoldani a modern büntetés-végrehajtási rendszer.

A reintegráció gyakorlatai eszközei, programjai


A reintegrációs program azoknak a tervezett és tudatosan irányított eseményeknek az összefüggő sorozata, amelyek előkészítik, illetve lehetővé teszik a fogvatartott intézeti rendbe, majd a társadalomba való beilleszkedését. A büntetés-végrehajtásban működő reintegrációs programok közé tartozik:
- az oktatás, mely kedvező hatással van az elítéltek börtön utáni életvitelére, csökken a visszaesés gyakorisága, ritkábban sértik meg a feltételes szabadulás előírásait, gyorsabban találnak szabadulásuk után munkahelyet.
- a munkáltatás: a börtönben végzett munkának nagy szerepe van az elítéltek testi és szellemi erejének fenntartásában, a szociális készségének elsajátításában, a konfliktusok, a feszültségek megelőzésében, a szakmai gyakorlottság megszerzésében és fejlesztésében.
- a művelődési, a szabadidős, a sport, a személyiség-fejlesztő és gyógyító, rehabilitációs programok: mindezek javítják az elítéltek közérzetét, és hozzájárulnak a konfliktusok és feszültségek megelőzéséhez, kezeléséhez.
- a levelezés, látogató fogadása, csomag, sajtó, könyvrendelés, a szabadulás utáni életre felkészítő programokban való részvétel lehetőségének biztosítása
- külső munkavégzés, intézeten kívüli tanulmányok folytatása, intézet ideiglenes elhagyása.

Címke:   börtönártalom vélemény reintegráció börtönélet