A HRW kiengedné a fogva tartott migránsokat

Szerző: Losonczi Kata / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/201859-201859/

Dátum: 2015.12.04.
Donal Tusk a migránsok törvényben biztosított őrizetbe vételét szorgalmazza, a Soros Györgyhöz köthető amerikai jogvédő szervezet a Human Rights Watch pedig még azokat is kiengedné, akiket már fogva tartanak.

Ismét hazánkat bírálja, most éppen a migránsokkal kapcsolatban, legfrissebb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. A Soros György amerikai spekulánshoz köthető jogvédők szerint Magyarországon az új határrendészeti jogszabályok bevezetése óta túlságosan hosszú ideig és gyakran elfogadhatatlan körülmények között tartanak fogva menedékkérőket, illetve bevándorlókat.

A HRW októberben folytatott helyszíni vizsgálatot hét táborban. Európában menedéket kérő embereket csak akkor kellene fogva tartani Magyarországon, ha ez különleges körülményekkel indokolható – hangsúlyozta a jelentésben Lydia Gall, a HRW kelet-európai és balkáni kérdésekkel foglalkozó munkatársa. A szervezet jelentésében azt írja, dokumentáltak 45 napon át tartó elzárást is, de találtak fogva tartott terhes asszonyt és kísérő nélküli kiskorút is. Szerintük Brüsszelnek nyomást kell gyakorolnia Magyarországra.

Az Alapjogokért Központ szerint azonban a HRW jelentése pontról pontra cáfolható. – Mi azt látjuk, hogy ezek a szervezetek a nemzetközi menekültügyi szabályok félreértelmezését próbálják felhasználni arra, hogy aláássák az államok, a nemzetek szuverenitását – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós vezető elemző.

Hozzátette: a HRW azokhoz a jogvédő szervezetekhez tartozik, amelyek az emberi jogi dogmatizmust és fundamentalizmust vallják magukénak, vagyis menekültügyben azt állítják, a menedékjog minden egyéb jogot, akár az államok szuverenitáshoz, akár az állampolgárok biztonsághoz való jogát is megelőzi.

Mint arról korábban beszámoltunk, a migránsok közül sokan vallják magukat kísérő nélküli kiskorúnak, hogy kedvezőbb elbánásban részesüljenek. Németországban CT segítségével szűrik ki, hogy ki nem mond a koráról igazat.

Tusk őrizetbe venné a migránsokat, azonosításuk idejére

Őrizetbe kellene venni az illegális migránsokat, akár a nemzetközi törvények által megengedett 18 hónapra is, hogy a hatóságok meggyőződjenek személyazonosságukról – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán több újságnak adott interjújában.

Címke:   migráció fogvatartás őrizet vélemények