Misén vettek részt a fogvatartottak és hozzátartozóik

Szerző: Kovács Erika, Fotó: Balogh Ákos / veol.hu

Link: https://veol.hu/hirek/misen-vettek-reszt-a-fogvatartottak-es-hozzatartozoik-1743244

Dátum: 2015.12.11.
Márfi Gyula veszprémi érsek, Bartos Gábor börtönlelkész, állandó diakónus, valamint Vasáros József, a veszprémi Szent László-templom plébánosa misézett a közelgő ünnep alkalmából a börtön kápolnájában pénteken.

- Különleges alkalom a mai, hiszen fogvatartottainknak az ünnepek, főként a karácsony mindig nehéz időszak - mondta el Németh Éva ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka az ünnepi szentmisét megelőző köszöntőjében. Hozzátette, kiemelt feladatuknak tekintik, hogy az ünnepet programjaikkal a körülményekhez képest meghitté tegyék, amelyben meghatározó az immár hagyományos szentmise is. Az ünnep jegyében szervezik kézműves és szakköri foglalkozásaikat, ajándékokat is készítenek a fogvatartottak hozzátartozóiknak. Néhány hete karácsonyi műsorral is készülnek, amit társaiknak adnak elő.

A parancsnok kiemelte, az ünnep alkalmával meghosszabbítják a televíziózást is, és odafigyelnek arra, hogy az étel is más legyen, mint a többi napon; ilyenkor ünnepi szokás szerint töltött káposztát, bejglit és szaloncukrot is adnak. Külön szólt arról, ilyenkor nagyon fontos, hogy sokat beszélgessenek fogvatartottaikkal a családjukról, és börtönlelkészükkel együtt idézik fel a karácsonyi szokásokat.

Márfi Gyula érsek úgy fogalmazott: örömet kell lelni a mindennapi munkában, mindig van probléma és mindig van valaki, aki gyalázkodik, de meg kell találni a hétköznapokban a szépséget, illetve azokat, akik tisztelnek, szeretnek bennünket. Utalt rá, valami jó minden nap történik, csak nem vesszük észre. Ha hibázunk, tudjunk bocsánatot kérni, beismerni bűneinket, ez nem szégyen.

A fogvatartottak közül a civil életben erőemelésben Európa-bajnok Óvári Marianna első karácsonyát tölti a börtönben, nagyon tart tőle; érzi, nehéz lesz.

Papp Márk közölte, e falak között az ember azt várja, minél előbb véget érjen az ünnep. Bátyja, Dániel azt mondta, gyakran látogatja majd testvérét.


Címke:   Veszprém mise vallás kapcsolattartás karácsony