Fogvatartottak termékei kórházaknak is

Szerző: Kujan I. / MiNap.hu

Link: http://www.minap.hu/news.php?extend.78702.2

Dátum: 2014.01.27.
Kórházi textíliák, munka-, védő- és egyenruházati termékek, nyomtatványok, lábbelik, irodai bútorok – többek között ilyen termékeket gyárt az a több mint 3700 fogvatartott, akiket a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok foglalkoztatnak. Az országban először Miskolcon számoltak be az egészségügy és a büntetés-végrehajtás üzleti együttműködéséről. A hétfői, MAB-székházban rendezett találkozót termékbemutatóval kötötték egybe.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke kiemelte, véleménye szerint fontos folyamat vette kezdetét a hétfői észak-magyarországi regionális üléssel. Mint ismertette, 2011-től jogszabály írja elő, hogy az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények más intézményektől – jelen esetben a büntetés-végrehajtástól – vásároljanak meg bizonyos termékeket, szolgáltatásokat. A folyamat elindult, az egyesületi elnök azonban maga is elismerte: „nem alakult kellő ütemben és kellő lendülettel” a kapcsolatrendszer.

Ezt felismerve azonban az EGVE és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) megkezdte az egyeztetéseket az üzleti, kereskedelmi-szolgáltatói kapcsolat fejlesztése, a hatékonyabb együttműködés kialakítása érdekében.
– Ennek egyik állomása volt a mai találkozó és termékbemutató – mondta Molnár Attila. – Az együttműködésnek hosszú távon az a nagy előnye véleményem szerint, hogy a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai olyan termékeket és szolgáltatásokat is elő tudnak állítani, amelyek kifejezetten az egészségügy speciális igényeit elégítik ki – emelte ki az EGVE elnöke.

Varga Valéria bv. vezérőrnagy, a BvOP gazdasági és informatikai helyettese elmondta, a büntetés-végrehajtás vagyonkezelői jogkörében jelenleg tizenegy, 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság működik. Ezek kifejezetten azért jöttek létre bv-szervként, hogy a büntetés-végrehajtásnál fogvatartottak munkáltatását biztosítsák. Mint megtudtuk, az állam piacot is biztosít a társaságok termékei és szolgáltatásai számára. Ha valamilyen termékre vagy szolgáltatásra állami cégeknél – központi államigazgatási szervnél, rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél, egészségügyi és szociális intézményeknél – szükséglet jelentkezik, akkor azokat a gazdasági társaságoktól rendelhetik meg.

Mint Varga Valéria ismertette, nagyon széles a gazdasági társaságok által kínált termékek spektruma, hiszen a textilipari termékek mellett többek között a bútoripar, a papíripar és az élelmiszeripar területén is vannak termékeik, és a mosodai szolgáltatásuk is nagy népszerűségnek örvend.

A párbeszédre is alkalmat adó regionális fórumoknak a miskolci csak az első állomása volt. Az EGVE ülésén – az egyesület tagjai mellett – a régióban működő egészségügyi szolgáltatók, kórházvezetők, gazdasági igazgatók és beszerzéssel foglalkozó munkatársak vettek részt.

A köszöntőket követően a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok bemutatták termékeit és szolgáltatásaikat, a találkozónak megfelelően kiemelt tekintettel az egészségügyre, majd az EGVE képviselői szóltak a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok termékeinek és szolgáltatásainak igénybevételéről és használatáról az egészségügyi intézményekben.


Címke:   munkáltatás Bv. Kft állami megrendelés