Jó úton halad a fogvatartottak reintegrációja Gyulán és környékén

Szerző: Szabó Eszter, Rusznyák Csaba / Gyulai Hírlap

Link: http://www.gyulaihirlap.hu/107791-jo-uton-halad-a-fogvatartottak-reintegracioja-gyul

Dátum: 2015.10.15.
A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet konferenciáján a szabadult fogvatartottak is megosztották tapasztalataikat.

A fogvatartottak reintegrációjáról szóló konferenciát rendezett a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Békés Megyei Kormányhivatal október 15-én a Kohán képtárban. A rendezvény célja a Békés megyében szabaduló fogvatartottak bűnismétlésének elkerülése, és az ehhez kapcsoló lehetőségek bemutatása volt. Az előadások sorában az intézmények szakembereinek beszámolói mellett a már szabadult elítéltek tapasztalatainak bemutatása is helyet kapott.

Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka köszöntőjében fontosnak tartotta elmondani, hogy a börtön zárt világának mindennapjai nagy feszültséggel járnak az elítéltek számára. Ennek megoldását a fogvatartottakkal való törődés és foglalkozás jelenti, hiszen hazánkban jelenleg 17 ezer fogvatartottból csak száz nem kerül vissza a társadalomba.

– A többiek számára elengedhetetlen a börtönévek megfelelő kihasználása és visszailleszkedésük segítése annak érdekében, hogy minél kisebb eséllyel kerüljenek vissza az rácsok mögé – fejtette ki  Hafenscher Csaba Zoltán.

Pántya Imre előadásában a szabadult fogvatartottak foglalkoztatási lehetőségeiről osztotta meg tapasztalatait. A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának illetékese arról beszélt, miben tudnak segíteni a fogvatartottaknak, illetve milyen állásokban helyezhetők el az éppen büntetésüket töltők és a már szabadultak. Kiemelte, hogy a munkaerő-közvetítés mellett olyan munkaerőpiaci-szolgáltatásokat is nyújtanak, mint a pályatanácsadás, az önéletrajzírás, vagy egy állásinterjúval kapcsolatos tudnivalók, hiszen ezekben a dolgokban a fogvatartottak sokszor hátrányból indulnak.

A konferencia előadóinak sorában ezek után egy már szabadult elítélt következett, aki saját tapasztalatain keresztül számolt be arról, mit nyújtott számára a börtönévek alatt a munka lehetősége és hogyan segítette őt mindez a társadalomba való visszailleszkedésben. Apáti Miklós elmondta, neki csak jó tapasztalatai vannak, a rácsok mögött számára szinte a túlélést jelentette a munkahelye. Hozzátette: sohasem tapasztalt a kollégái részéről semmilyen bántó megjegyzést amiatt, mert börtönviselt, sőt munkája elismeréseképp, a büntetése letöltése utáni időkre is állást ajánlott neki a cég.

Munkahelyének ügyvezetője is megerősítette szavait. Tóth Lajos, a Tóth és Tsa Recycling Kft. képviseletében elmondta, mintegy három éve foglalkoztatnak elítélteket. A tapasztalatuk kedvezőek, sokkal több vesztenivalójuk van a fogvatartottaknak, így jobban odafigyelnek a munkájukra.

Mindezek után két, külső munkahelyen foglalkoztatott elítélt mondta el a tapasztalatait. G. Tibor és W. Zsolt egyaránt arról számoltak be, hogy lehetőségként tekintenek a munkára, és örülnek annak, hogy dolgozni járhatnak. Mindketten kiemelték, hogy a legfontosabb elismerés számukra az, ha egy munkahely a büntetésük letöltése utáni időszakra is szerződést ajánl nekik. Ezért igyekeznek minél szorgalmasabban és precízebben dolgozni, hogy minél zökkenő mentesebb legyen az átmenet a börtönévek és a majdani civil életük között.

A konferencia záró programja a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjainak előadása volt. Az elítéltek tréfás versekkel, viccekkel és rádiókabaré-részletekkel szereztek vidám perceket a nézőknek.


Címke:   Gyula reintegráció konferencia börtöntapasztalatok