Kisboltokkal közelít az önfenntartó börtön

Szerző: Janecskó Kata, Fotó: Bődey János / Index

Link: http://index.hu/belfold/2015/12/15/kietkezes_bortonbolt_a_bv_ben_kisboltokkal_kozelit_az_onfenntarto_borton/

Dátum: 2015.12.15.
Nincs konkurencia, fix a kereslet, állandó a vevőkör: szinte biztos nyereségességet ígér egy börtönbeli belső bolt. Akarjon gyümölcsöt, cigarettát, izzadásgátlót vagy karácsonyi képeslapot: a fogvatartott csak ide mehet érte. Hamarosan befejeződik az átállás: jövőre többé már sehol nem külsős vállalkozók, hanem minden egyes börtönben a büntetés-végrehajtás cégei fogják ezeket a boltokat üzemeltetni. Miért nincs a polcon porcukor és üveges lekvár? Mivel fizetnek a rabok? A baracskai börtönboltban jártunk.

Amíg nem jön vevő, első ránézésre nem különbözik bármelyik falu egyetlen kis önkiszolgáló ábécéjétől a börtönbolt – ahogy itt nevezik: a kiétkezési bolt – a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában. A bejárat mellett piros kosarak, hátul kenyér és péksütemények, zöldség-gyümölcsös sarok, rikító színű üdítők, a polcokon mindenféle édességek és hasznos holmik: öblítő, vécépapír, tusfürdő, hajzselé, a pult mögött kolbász, az eladók keze ügyében apróságok: képeslapok, elemek, öngyújtók.

Viszont alkohol nincs, és lehet dohányárut kapni. A trafiktörvény és a nemzeti dohányboltok feltűnése óta odakint már nincs olyan, hogy egy mozdulattal fizessünk kifliért és cigarettáért. Itt ez a természetes.

Hogy feltűnjön a többi furcsa dolog, ahhoz már alaposabban kell körülnézni:
- nincs semmi üvegbe csomagolva, se lekvár, se befőtt, se mogyorókrém,
- nincsenek hagyományos konzervek,
- nincs se liszt, se cukor
- se csípős áru,
- és túrórudi sem, semmi, amit hűteni kéne.

Mindennek megvan a jó oka. Az üveg széttörhet, a cserép veszélyes. Pont, mint az éles szegélyű konzervfedél, vagy a csípős fűszer, ha valakinek a szemébe szórják. A kiszórt liszt, a cukor túl könnyen nézhető kábítószernek, a romlandó ételt a zárkákban most nem lenne hol hűteni.

A kiétkezés – teljes nevén kiegészítő étkezés, a börtönszlengben csak spejz – a fogvatartottak vásárlási lehetősége. Akinek van pénze, ehhez hasonló kínálattal működő, de jellemzően kisebb, üvegablakos, büfészerű boltban költheti el. Itt vehetnek olyasmit, amiből ugyan a büntetés-végrehajtás (bv.) biztosít nekik valamennyit, de ők többet szeretnének, például gyümölcsöt, és olyasmit is, amihez máshogy – hacsak nem rokontól kapott csomagban – nem jutnának hozzá. Ilyen mondjuk a csoki, az üdítő vagy a ceruzaelem.

A kiétkezési boltokat régebben külső vállalkozók üzemeltették, de ennek hamarosan vége lesz. 2016-ban Magyarország valamennyi ilyen boltját a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai fogják majd üzemeltetni. Az átállás fokozatosan, boltról boltra történik. Az első néhány átvétel már évekkel ezelőtt megtörtént, amikor lejártak a külső vállalkozókkal kötött szerződések. A bv. sajtóirodája szerint a megszerzett pozitív tapasztalatok alapján és „a büntetés-végrehajtási szervezet önellátóvá és részben önfenntartóvá tételéhez kapcsolódó belső ellátás növelésével összhangban” született döntés arról, hogy az átvétel mindenhol történjék meg.

A baracskai börtönbolt az elsők közt volt. A boltot öt évvel ezelőtt vette át a bv. egyik nagy gazdasági társasága, az Annamajori Kft., amelynek a fő profilja az elítéltek munkáltatása. Ez a cég már most négy másik helyen, Székesfehérváron, Martonvásáron, Veszprémben és Győrben üzemeltet kiétkezési boltot. Január elsejétől emellé jön majd még Szeged, Nagyfa, Kecskemét, Gyula, Szekszárd, Szolnok és Zalaegerszeg. Egy kisebb városnyi embert, nagyjából 5000 fogvatartottat fognak ellátni januártól, mondja Zolta Csaba bv. ezredes, a kft. gazdasági igazgatója.

Akinek van pénze, annak a börtönben magának kell gondoskodnia arról, hogy legyen fogkeféje, fogkrémje vagy épp vécépapírja; a bv. csak azoknak biztosítja az alapdolgokat, akiknek nincs. Egy elítélt alapvetően két forrásból juthat pénzhez: vagy a benti munkából, vagy a családjától. A pénz persze itt nem készpénzt jelent. A fogvatartottaknál nem lehet sem apró, sem bankjegy, a pénzük egy letéti számlán van: arra érkezik, amit kapnak, és onnan vonják egy kártya segítségével a boltban, amit költenek.

Egy átlagos dolgozó elítélt körülbelül 30 ezer forintot tud megkeresni egy hónapban, de ebből levonják a tartási költségét, ami most napi 450 forint, és egy kisebb összeget kötelezően félre kell tennie a szabadulása utánra, ezért végül jellemzően olyan 10-15 ezer forintja marad. Ezt tudja elvásárolni a börtönboltban, ha akarja a rá vonatkozó biztonsági szabályok szerint. Mindenhol a házirend szabja meg biztonsági besorolás szerint, milyen gyakran és milyen összegkeretből vásárolhat valaki. Van, aki csak kétszer jöhet egy hónapban.

A legjobban a dohányáru fogy, a gazdasági igazgató szerint az teszi ki a forgalom nagyjából 30 százalékát. A másik kedvenc az instant kávé, és nagy igény lenne a tejtermékekre is, de a hűtési lehetőség hiánya miatt csak tartós, dobozos tejet tudnak árulni.

A baracskai börtönbolt különlegessége, hogy a pékáru a sajátjuk. Az Annamajori Kft. baracskai pékségében 120 fogvatartott dolgozik, országszerte összesen 12 ezer társukat látják el, de vannak külső partnereik is, iskolák, óvodák, közintézmények. Helyben van méhészetük is, a boltban árult méz egy jó része szintén saját. „Aki itt vásárol, azoknak nagy része nálunk dolgozik. Nálunk költi el, amit megkeres” – mondja Zolta Csaba.

Az árak nem szabadárak. A gazdasági igazgató szerint nem akarnak visszaélni a monopolhelyzetükkel. A szabály az, hogy az itteni árak a legközelebbi elérhető Tesco és CBA átlagárainál nem lehetnek magasabbak. A narancs kilója 390 forint, a pokoli kolbászé 2790 , a tonhalas krém 270, a túrós batyu 130, egy tábla jobb fajta csoki 310, a levélpapír 7 forint. Most van csokimikulás is, 180 forintért.

Zolta Csaba szerint óriási eltérések voltak az egyes boltok árai között, amikor átvették azokat a külsős vállalkozóktól. Általánosságban igaz az szerinte, hogy az ár magasabb, a választék kisebb volt, mint most.

Címke:   Bv. Kft. Annamajor vásárlás bolt kiétkezés