A tényleges életfogytiglanos is várja az ünnepeket

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_tenyleges_eletfogytiglanos_is_varja_az_unnepeket/2456411/

Dátum: 2015.12.16.
Bár hosszú évek óta a rácsok mögött élnek a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjei, ők is készülnek a közelgő karácsonyra. Süteményt sütnek a celláikban, és sokat gondolnak szeretteikre.

Rigójancsi a rácsok mögött

A Csillagtükör című kulturális börtönújság decemberi számába becsempészték a rigójancsi édesség keletkezésének történetét és receptjét. Mint megtudtuk, a börtönlakók rendkívül édesszájúak, hideg ételeket a cellájukban is elkészíthetnek. A karácsonyi ünnepek alatt szinte minden zárka minicukrászdává alakul át, a rigójancsi mellett a fogvatartottak legszívesebben kókuszgolyót készítenek.

– A tizenkettedik karácsonyomat töltöm a rácsok mögött, a Csillagban ez lesz a hetedik. Az utolsó öt szabad karácsonyom a katonaságban volt. Nehezen élem meg az ünnepek közeledtét, hatan vagyunk testvérek, családcentrikusnak tartom magam  – mondta az egyik elítélt, Áldott József.

– Hiába vagyok már ennyi ideje bezárva, még mindig nehéz ez az ünnep nélkülük – folytatta vallomását lapunknak a Csillag börtönben tartott karácsonyi koncert előtt Áldott József, aki az ünnepségen vállalta a köszöntőbeszédet. (A 34 éves férfi korábban a Francia Idegenlégióban harcolt, 2007- ben tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték emberölés miatt. Ő volt a tizenkettedik ember, akit Magyarországon a legsúlyosabb ítélettel sújtottak – a szerk.)

– Január 3-án kerültem börtönbe, nem sokkal karácsony után. A fegyházban töltött karácsony nem sokban különbözik a katonaságban töltöttektől, de ott olyanokkal ünnepelt az ember, akiket szeretett, míg itt kényszerközösség van – magyarázta. Családi körben utoljára még a húszas évei elején ünnepelte a karácsonyt.

– December 24-én reggel feldíszítettük a fát, az esti menü mindig halászlé volt, anyukám egész nap sütött- főzött, a fenyőfa alatt édesapám csengettyűje jelezte, hogy be lehet menni megnézni az ajándékokat. Csak reménykedem, hogy egyszer újra szabad emberként tudok majd karácsonyozni. Ha a tényeket nézem, erre már soha életemben nem lesz lehetőségem – mondta József. Családjával a férfi a mai napig tartja a kapcsolatot, nemrég érkezett csomagja, benne egyik testvére ajándékával és édesanyja levelével. – Én csak levelet írok nekik az ünnepekre. Ez fontosabb, mint bármilyen ajándék – magyarázta.
 
A 37 éves Péter a tizenhatodik karácsonyát tölti a fegyházban. – Tapasztalatból mondom, hogy kevésbé viseli meg az embert az ünnep, ha kellően távol tud maradni tőle. Kétféle elítélt létezik: aki nagyon várja a karácsonyt, és folyton a családjára gondol ilyenkor, míg a másik azt hangoztatja, hogy ez egy felesleges ünnep. Pedig mindkettő típusú fogvatartott a hiányérzettel küzd – magyarázta a férfi.

Péter leghamarabb 2032-ben szabadul. – Elképzelésem sincs, hogy milyen lesz majd újra szabad emberként tölteni az ünnepeket. Vidéken lakunk, mindig a kertünkben levő hatalmas fenyőt díszítettük fel az ünnepek alatt. A fenyő még megvan, nyilván a szabadulásomkor is állni fog, de valószínűleg nem oda megyek vissza a szabadulásom után – mondta. Ő is képeslapot küld majd szeretteinek karácsonyra, és rendkívül személytelennek tartja, hogy a kinti világban az emberek javarészt már szöveges üzenetben vagy a közösségi oldalakon kívánnak egymásnak kellemes ünnepeket.

A BvOP Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint a karácsony a börtönökben is kivételezett nap. Szenteste előtt karácsonyi koncerteken, szentmiséken, betlehemezésen vehetnek részt az elítéltek. A börtönökben egy központi fenyőfát állítanak fel, amire a fogvatartottak díszei is rákerülnek. Az elítéltek a zárkáikban is feldíszíthetnek egy-egy fenyőágat. Szentestén a Csillagban felszolgált menü halászlé és túrós csusza lesz. Az adventi időszakban az ünnep miatt a Csillagból azt a nagyjából negyven elítéltet engedték haza 12–48 órára a családjukhoz, akik az úgynevezett átmeneti csoportban vannak, tehát két évnél kevesebb van hátra a büntetésükből.

Címke:   Szeged karácsony ünnep életfogytiglan