Nem csodafegyver, de eredményes a börtön meseköre

Szerző: Munkácsy Márton, Fotó: Adrián Zoltán / VS.hu

Link: http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-csodafegyver-de-eredmenyes-a-borton-mesekore-1220#!s1

Dátum: 2015.12.20.
Fogva tartott anyákat tanítanak mesélni Egerben, hogy a szabadulás után legyen valami, amit adhatnak a gyerekeiknek. Egy különleges, karácsonyi beszélőn jártunk, ahol a nézőtéren csupa olyan gyerek ült, aki ártatlanul kapott büntetést.

Van az úgy, hogy egy anya csak évente egyszer veheti ölbe a gyerekét. Kilenc, ideiglenesen Egerben élő nőnek most, karácsony előtt jött el a pillanat. A Heves megyei Maklár művelődési házában vagyunk a kilenc borzasztóan izgatott anyával.

Az egri börtönből – teljes nevén a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből – jöttek egy külső látogatásra, ők a Mesélő Anyák. Annak, hogy a börtön falain kívül lehetnek, ötéves története van. Azóta működik mesekör, a fogvatartottak részvételével.

2010-ben Juhász Attila börtönparancsnok épp a látogatófogadást ellenőrizte, amikor megakadt a szeme az egyik elítélt „vendégein”. Egy nagymama volt, és egy kislány, mindketten kiöltözve, szinte ragyogva beszélgettek a három generáció középső, rabruhás tagjával. A parancsnok rögtön látta, hogy a ragyogás egy üzenet: a külvilágból a bent lévőnek, hogy „ne aggódj, kint minden rendben van velünk.”

„Aztán láttam, hogy a látogatófogadás után a nagymama és unokája kilépnek a börtön kapuján, az idősebb nő pedig kívülről megragadja a rácsokat és zokognak.”

Juhász parancsnok azzal korábban is tisztában volt, hogy a börtönártalmak a hozzátartozóknál is megjelenhetnek, ezután a jelenet után azonban abban is biztos lett, hogy tennie kell valamit a börtönben ülők gyerekeiért, akik úgy bűnhődnek, hogy semmit sem követtek el.

Kétgyerekes apaként rögtön az eszébe jutott, hogy a mesék milyen sokat jelentenek a kisebbeknek, ezért elkezdett hasonló példákat keresni a világból. Angliában talált rá egy működő programra, a Storybook Dads (Mesélő apák) börtönprojektre, ahol férfi fogvatartottak mondják DVD-re a meséket, hogy legalább így jelen legyenek gyerekük életében.

Gyorsan gyűltek az egri projekt támogatói: a helyi tévé adta a technikát, a börtönkönyvtárban pedig elkezdték válogatni a mesekönyveket. Találtak jó meséket – így a parancsnok – de, ami a legfontosabb, megtalálták Luzsi Margót, aki évtizedek óta az egri gyermekkönyvtárban dolgozik, bár pontosabb úgy, hogy a mesék között él.

Margó első szóra jött, fizetés nélkül vállalta, hogy elindítja a mesekört. 28 nő jelentkezett, közülük kettőnek mesélt gyerekkorában az anyja. „Szinte mindenki nálam találkozik először mesékkel, pedig a többségük már maga is édesanya. Aki ismer is meséket, az is a Hupikék törpikéket és a Star Warst említi”– mondja Luzsi Margó, aki kettős céllal kezdett a meseterápiás programba.

Egyrészt minél több mesét akar megismertetni a fogvatartottakkal, akiknek így emberibb lehet a kapcsolatuk a gyerekükkel. „Másrészt – folytatja Margó – az a cél, hogy ne szétesett lélekkel és személyiséggel szabaduljanak.” Ahhoz, hogy valaki járhasson a mesekörbe, két feltételnek kell megfelelnie: akarjon járni, és rendszeresen járjon.

Címke:   Eger mesekör kapcsolattartás reintegráció