Püspöki szentmise a börtönben

Szerző: Horváth A. Attila / Zalai Hírlap Online

Link: http://zaol.hu/zalaegerszeg/puspoki-szentmise-a-bortonben-1744686

Dátum: 2015.12.21.
A Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben immár hagyomány, hogy karácsony előtt ünnepi alkalomra gyűlnek össze a fogvatartottak.

Így volt ez hétfőn délelőtt is az intézetben, ahol dr. Veres András szombathelyi megyés püspök koncelebrált szentmisét. Lapunknak a püspök elmondta: miután  Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság jubileumi esztendejét, az idén e témában osztja meg gondolatait a fogvatartottakkal, hiszen számukra is van a szentatyának üzenete. Legfőképpen az, hogy Isten irgalmas szeretete mindenki felé, így feléjük is megmutatkozik, és csak az embereken múlik, hogy befogadjuk-e ezt a szeretetet.

A szentmisén a megyés püspök arról is szólt, hogy nem szabad előfeltételeket támasztani a megbocsátáshoz. Ha az ember képes lenne az irgalomra és megbocsátásra, kevesebb lenne a világban a gyűlölet, a fájdalom és a félelem.

A szentmise után a fogvatartottak – Fehér Lászlóné, a Zalai Népfőiskolai Egyesület titkára szervezésében – Karácsonyi fény címmel mutattak be jelenetet, amely egy keserű ember megtérésének, a jóság diadalmaskodásának folyamatát szemléltette. A megható – s délután a családtagok jelenlétében is bemutatott – előadás során több szakrális témájú vers, köztük egy saját szerzemény is elhangzott.

Címke:   Zalaegerszeg szentmise püspök karácsony