Szentmisék a börtönökben

Szerző: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Fotó: Apró Andrea / kormany.hu / OrientPress Hírügynökség

Link: http://orientpress.hu/152001

Dátum: 2015.12.23.
Karácsonykor, a keresztény kultúrkör legfontosabb ünnepén a börtönökbe is beköltözik a szeretet és a béke. Ilyenkor az ünnepi hangulatot és a lelki megnyugvást is segítik azok az egyházi vezetők, akik fontosnak tartják, hogy a karácsonyi áldás és a szentírás is eljusson azokhoz, akik az elkövetett bűncselekményük miatt szeretteiktől, családjuktól távol töltik az ünnepeket.-tudatta a Büntetés-végrehajtási Szervezet.

A karácsony természetesen a börtönökben is fontos szerepet kap. Ebben az időszakban a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelten figyel arra, hogy az ország minden büntetés-végrehajtási intézetébe eljuttassa a karácsonyt és megteremtse a béke és szeretet hangulatát. Ilyenkor a börtönök is ünnepi díszt kapnak, hiszen a fogvatartottak fenyőágakkal és díszekkel teszik színesebbé a körleteket, sőt karácsonyfát is állítanak és ajándékokat is készítenek. A magyar büntetés-végrehajtási szervezet számtalan programmal, csoportfoglalkozással, filmvetítéssel, előadással biztosítja, hogy a fogvatartottak közelebb kerüljenek a karácsonyi ünnepkörhöz.

A lelki elmélyülést és megnyugvást segíti, hogy országszerte majd minden büntetés-végrehajtási intézetben rendeznek szentmisét karácsony közeledtével. Ezek a vallási alkalmak kiemelt helyen szerepelnek minden börtön életében, hiszen lehetősséget adnak arra, hogy a fogvatartottak magukba szálljanak, átgondolják hibáikat és bűneiket, egyúttal megérintse őket a békesség és a nyugalom.

December 11-én a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben ünnepi szentmisén vettek részt a fogvatartottak és hozzátartozóik. A szentmisét Vasáros József kanonok és Bartos Gábor börtönlelkész közreműködésével Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta. A misét követően a fogvatartottak jutalom látogatás keretében egy órát beszélgethettek hozzátartozóikkal.

December 12-én Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek tartott adventi szentmisét az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet Szent Gellért kápolnájában, majd megszentelte a fogvatartottak által készített jászolt.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben december 16-án Veres András megyéspüspök tartott karácsonyi szentmisét a fogvatartottaknak és a dolgozóknak.

Zalaegerszegen december 21-én Veres András szombathelyi megyés püspök koncelebrálta a szentmisét, amelyet követően a fogvatartottak bemutatták Karácsonyi fény című jelenetüket. A megható darab egy keserű ember megtéréséről szólt, s délután – már a családtagjaik jelenlétében – ismét előadták az elítéltek. December 22-én pedig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben Székely János Esztergom-budapesti segédpüspök celebrált szentmisét.

Címke:   karácsony ünnep egyházi vezető szentmise