Ünnep a börtönben

Szerző: Hanol Erzsébet / Tolnai Népújság online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/unnep-a-bortonben-644163

Dátum: 2015.12.23.
A karácsony a rácsok mögött is megtöri egy kissé az egyhangúságot. Arról, hogy miként telnek az ünnepek a börtön falain belül, Soczó László bv. ezredest, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát kérdeztük.

Feldíszített karácsonyfák láthatóak a börtön több pontján, a folyosókon és a kultúrteremben színes fényfüzérek világítanak. Az ünnepek még a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben is kissé megtörik az egyhangúságot.

– A karácsony itt, a börtönben is kiemelkedő esemény – mondja Soczó László bv. ezredes, parancsnok. Évtizedes hagyomány a szekszárdi intézetben, hogy karácsonykor a raboknak lehetőségük van úgynevezett asztali beszélőre. Ilyenkor rácsok nélkül, közvetlenül találkozhatnak a hozzátartozóikkal az egyik teremben. Abban az egy órában megfoghatják egymás kezét, a fogvatartottak ölükbe vehetik a gyermeküket. Meghittebb, bensőségesebb alkalmak ezek, mint a hétköznapi beszélők. Soczó László ugyanakkor kiemelte, hogy a jó magaviselet az asztali beszélő feltétele, ugyanis csak azok számára engedélyezik, akik a karácsonyt megelőző két hónapban nem követtek el fegyelmi cselekményt. Ennek köszönhetően motiváló és jutalmazási eszköz az asztali beszélő lehetősége.
A cikk a hirdetés után folytatódik

A szigorú szabályokat természetesen karácsonykor is be kell tartani a börtön falain belül, de például magánelzárás letöltésére ilyenkor nem kerül sor, és az engedmények közé tartozik az is, hogy karácsonykor tovább tévézhetnek a rabok. A börtönparancsnok hozzátette: volt már olyanra is példa, hogy szenteste verekedéssé fajult egy vita a fogvatartottak között, de alapvetően nyugodtan telnek az ünnepek.

Az intézet személyi állományáról sem feledkeznek meg. Szintén évtizedes hagyománya van annak, hogy a vezetés a karácsonykor szolgálatban lévők számára kis ajándékcsomagról gondoskodik. Természetesen szolgálat érdekeit szem előtt tartva szervezik a feladatellátást, a létszám ilyenkor sem alacsonyabb. Ám lehetőség szerint arra figyelnek, hogy az állomány kisgyerekes tagjai otthon karácsonyozhassanak, míg a fiatalokat inkább szilveszterkor kérnek szolgálat mentességet.

December 25-én egyébként dr. Kaszó Gyula református lelkész karácsonyi istentiszteletet tart majd, és a börtön falain belül rendezett kis ünnepségen lesz a rabok bibliaismereti vetélkedőjének az eredményhirdetése is. A börtönlelkész közreműködésével, és az egyik karitatív szervezet jóvoltából pedig élelmiszert és tisztálkodó szereket rejtő csomagot kapnak azok a fogvatartottak, akiknek nincs kapcsolattartója, vagy a családja anyagi helyzete nem teszi lehetővé az ajándékozást, csomag küldését. A menü karácsonykor ünnepibb lesz a megszokottnál, és néhány darab szaloncukor is kerül az adagok mellé.

Az egész társadalom érdeke

– A büntetés-végrehajtás fontos célja a reintegráció, a fogvatartottak visszavezetése a társadalomba – hangsúlyozta Soczó László. Ennek egyik eleme az emberi méltóság megőrzése, a személyiség fejlesztése, a munka értékének növelése. Lényeges továbbá a családi kötelékek erősítése, ezért is különösen fontos, hogy karácsonykor a raboknak alkalma legyen egy meghittebb találkozóra a hozzátartozóikkal.
A bűnmegelőzés, a visszaeső bűnözők számának csökkentése az egész társadalom érdeke – tette hozzá a börtönparancsnok.

Címke:   Szekszárd karácsony ünnep reintegráció