Babáikkal töltik börtönben a karácsonyt

Szerző: Hraskó István / baon.hu

Link: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/babaikkal-toltik-bortonben-a-karacsonyt-644269

Dátum: 2015.12.24.
Nyolc női fogvatartott karácsonyozik idén pár hetes-hónapos babájával a megyei bv.-intézet kecskeméti anya-gyermek részlegében. Bár az ünnepre való tekintettel kaphattak volna eltávozást, bizonytalan családi környezetük vagy a nagy távolságok miatt végül egyikőjük sem kapott erre engedélyt.

„Én jól érzem itt magam! Mármint benn, a zárkában, a két gyerekkel. Ez nem is zárka, az egész olyan, mint egy anyaotthon! Ahhoz tudnám hasonlítani, abban is laktam. Ott is vannak őrök, ott is szót kell fogadni. Szóval teljesen ugyanaz” – börtönben nem sűrűn hallani ilyen véleményt, furcsán is hangzik, de a nyilatkozó, valamint a helyszín és téma sem átlagos. Horváthné Dányi Melinda ikreivel, a 8 hetes Melinda Aminával és Nándor Róberttel együtt került nemrég a megyei büntetés-végrehajtási intézet kecskeméti kettes számú, Wéber Ede utca objektumába, az anya-gyermek részlegbe, és mint kitűnik, a körülményekhez képest nem elégedetlen sorsával.

Lopás, rablás, hivatalos személy elleni erőszak


Kecskeméten van Magyarország egyetlen olyan börtöne, ahol az előzetes letartóztatásban lévő vagy elítélt anyák gyermekükkel együtt lehetnek, a 2013-as jogszabályi változás óta a baba 1 éves (korábban 6 hónapos) koráig. Ha az anya gyermeke első születésnapja előtt szabadul, akkor természetesen együtt mehetnek haza. Ha viszont még büntetéséből van hátra valamennyi – és ez a gyakoribb –, akkor a gyermek a hozzátartozókhoz, a zűrös párkapcsolatok miatt általában a nagymamához kerül. Ha pedig nincs megfelelő fogadókörnyezet – amire szintén sokszor akad példa –, akkor nevelőszülők veszik gondozásba. A zárkalakók többsége lopás, rablás, hivatalos személy elleni erőszak vagy kábítószerrel való visszaélés miatt kerül az intézetbe, de megfordult már a falak között olyan nő is, akire emberölés kísérlete miatt szabtak ki hosszú szabadságvesztést.

Gyermekotthonhoz hasonlít a körlet


A húsz férőhelyes körlet – belső falain mesefigurákkal, a korábbi „lakókról” készült fotókkal – valóban leginkább egy gyermekotthonhoz hasonlít. Minden körülmény adott ahhoz, hogy a fogvatartottak megfelelően tudjanak gondoskodni babájukról. Kapnak pelenkát, bébiételt, tápszert, van gyermekágy légzésfigyelővel, mérleg, járóka, fürdető-helyiség, játszószoba plüssállatokkal. Főállású védőnő kíséri figyelemmel az anyák és gyermekeik benti életét, és a fogvatartottak a nap 24 órájában kérhetnek segítséget a részleg csecsemőgondozójától is. Az ablakon lévő rácsok, az udvart körülvevő 4 méter magas fal, tetején éles tüskékkel csipkézett NATO-dróttal, a napirend és a rajtuk lévő „mákos” ruha viszont mindig emlékezteti az anyákat arra, hogy börtönben vannak.

„Be kell tartani a házirendben leírtakat, mint minden börtönben. A határok viszont ebben a részlegben egészen mások. Mindent elsősorban a gyerekek érdeke határoz meg. Itt az ébresztő, a takarodó, az étkezés és a szabad levegőzés nem kötött időpontban van, hanem a csecsemők szükségleteihez igazítva” – mondja Kovács Gyula bv. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnok-helyettese.

Mint tőle megtudom, az anya-gyermek részlegben büntetésüket töltő nők olyan szempontból is „kivételezett” helyzetben vannak, hogy elvileg az év bármely napján jöhetnének hozzájuk látogatók. A valóság azonban az, hogy csak nagyon ritkán jelentkezik be egy-egy vendég. Oka lehet ennek, hogy az egész országból vannak Kecskeméten „babás” fogvatartottak, és a családtagok anyagilag nem engedhetik meg maguknak a hosszú utazást. De az is igaz, hogy a legtöbb édesanyának – mint a velük való beszélgetésekből is kitűnt – igencsak rendezetlenek, bizonytalanok a családi kapcsolatai, többször is elhangzott, hogy „apukával nincsenek túl jóban”... A megfelelő fogadókörnyezet a hiánya annak is, hogy bár szentestére az anyák hazautazhattak volna, végül egyikőjüknek sem tudták engedélyezni az eltávozást – nincs ugyanis olyan személy a környezetükben, aki az anyát és a babát oda-vissza megbízhatóan szállította volna, otthon gondoskodott volna ellátásukról.

Kétszáz baba a tíz év alatt

A bv.-intézetben segítik, hogy advent időszakában a fogvatartottaknak is része legyen egy kis ünnepi hangulatban, tudjanak lelkileg hangolódni a börtönbeli karácsonyra. Járt a körletben a Mikulás, van karácsonyfájuk, múlt héten a megyei könyvtár munkatársai tartottak számukra mondókázós-foglalkozást, kedden pedig az egyházak képviselőitől kaptak ajándékcsomagot. A fogvatartottak otthon lévő gyermekeiket is meglephették egy személyes aprósággal: mindegyikük felolvashatott egy általa kiválasztott mesét, ezt a bv.-intézet munkatársai videóra rögzítették, DVD-re kiírták, majd postázták a lemezt az anya családjának.

– Jó lesz a karácsony, mert a gyerekkel vagyunk. Ennél szebb nem is kellene, csak ha az otthon lévő gyermekeinkkel is együtt tölthetnénk az ünnepet. Dehát ez nem lehetséges – mondja szomorkás mosollyal Vízkeleti Tímea. Nem is gondolnánk róla, hogy a szelídnek tűnő asszony súlyos bűncselekmények, két rablás miatt tölti büntetését, ráadásul nem is keveset: még négy évig lesz börtönben. Miközben a pár hónapos, vele lévő Erzsébeten, Böskén kívül még két másik pici gyermeke van – nevelőszülőknél.

– Rossz nélkülük, de úgy van, hogy jöhetnek majd hozzám, ha megengedi a gyámügy. Ha nem, akkor csak levélben meg telefonon tarthatom velük a kapcsolatot.... Én is meséltem nekik. A Gyermekek és a virágcserép című mesét írtam át, mert az is két gyermekről szól – teszi hozzá Tímea. Amikor arról kérdezem, hogy fogja tölteni a szentestét, határozottan kijelenti: bár általában esténként a fogvatartottak kiülnek beszélgetni a társalgóba, 24-én ő benn lesz a zárkában Böskével, neki fog énekelni.

Címke:   Kecskemét anya-gyermek körlet karácsony