Így karácsonyoztak a börtönbabák

Szerző: Scherer Zsuzsa / Blikk.hu / BlikkTV

Link: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/igy-karacsonyoztak-a-bortonbabak/bxee2ly

Dátum: 2015.12.27.
Hajnalka (26), Ilona (26) és Timi (27) kismamák, csakhogy ők a tököli rabkórházban adtak életet gyerekeiknek.

Tragikus a sorsuk, elítélt bűnözők, mégis boldogan készültek az ünnepekre az anyák. Még hosszú évek várnak rájuk rács mögött, de most saját lakószobában élnek, benne kiságy, pelenkázó, és a nap 24 óráját picinyeikkel tölthetik.

Hajnalkát már jól ismerik a börtönökben, legutóbb két hónapos terhesen ítélték el, rács mögött született meg a kislánya, Rubina.

– 11 éves lányom vár otthon, ha kérhetnék valamit, a szabadulólevelem lenne az – mondja az anyuka, akit 16 évesen ítéltek el először. – Hiába csak tolvaj vagyok – boltban loptam élelmet, tisztasági csomagot –, többszörös visszaesőként a maximumot kaptam. Itt viszont nagyon sokat segít, hogy együtt lehetek a babámmal egész nap.

Ilona kisfia, Rokkó két hónapos elégedett baba, kétóránként szopik még.

– Itt mindent megkap, amire szüksége van – mutatja az elítélt anyuka a légzésfigyelőt, a játékokat és a babaápolási kozmetikumokat. – Ma sokat alszik, mert védőoltást kapott. Nagyon jó érzés, hogy velem van, de eldöntöttem, hogy félévesen hazaadom, mert a testvéréhez is kell kötődnie. Később nehezebb lenne az elszakadás – mondja Ilona, aki 2018-ig ül kifosztásért.

Timi harmadik gyermekét szülte meg elítéltként, a másik kettőt börtönbe kerülése után két héttel adták nevelőszülőkhöz. Csak 2020-ban szabadul, rablás miatt ítélték el.

– Annál nincsen szebb ajándék, hogy a gyere­keim láthatnak, és ha DVD-ről is, de megismerhetik húgukat.

DVD-re mondhattak mesét

Kovács Gyula bv. alezredes, parancsnokhelyettes elmondta, hogy szülés után 4-6 héttel kerülnek ide a babák édesanyjukkal, egészen egyéves korukig maradhatnak együtt. – Idén minden anyuka kiválaszthatta, melyik mesét mondja el, ezt felvettük DVD-re, és hazaküldhették egy kis saját készítésű mézeskaláccsal.


Címke:   Kecskemét anya-gyermek körlet karácsony