Most kiderül, mennyire kell félni a magyar bíróságtól

Szerző: Janecskó Kata / Index

Link: http://index.hu/belfold/2015/12/29/itelkezesi_gyakorlat_a_birosagon_kozmunka_jovatetel_letoltendo_felfuggesztett_borton/

Dátum: 2015.12.29.
Nem is olyan kivételes az indexes videós orrát betörő férfi ítélete: a súlyos testi sértést elkövetőknek csak 12,29 százaléka kapott tavaly letöltendő szabadságvesztést Magyarországon. A leggyakoribb büntetés a felfüggesztett, de a közmunka is sokkal többször kerül elő, mint ahogy hinnénk. Lopásért, garázdaságért és a tartásdíj lenyeléséért különösen szeretik kiszabni a magyar bíróságok. Létezik külön jóvátételi munka is, de az nagyon új lehetőség, egyelőre alig alkalmazzák. A 2014-es jogerős ítéletekből kirajzolódó ítélkezési gyakorlatot mutatjuk infografikán.

December elején lett jogerős, hogy nem megy börtönbe az a férfi, aki három évvel ezelőtt egy szélsőjobboldali tüntetésen betörte az Index videósának az orrát. Az illető felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a bíró azt mondta: részben azért, mert a megütött újságíró maga sem szerette volna, hogy rács mögé kerüljön, ehelyett azt akarta, hogy szembenézzen tettével és megbánja azt.

Súlyos testi sértéses ügyeknél az ilyen végkifejlet nem is olyan ritka, mint hinnénk. Az Országos Bírósági Hivatal honlapján kint vannak a jogerős ítélettel befejezett büntetőeljárások összesített adatai. A 2014-es számokból látszik: az ítélkezési gyakorlat egyáltalán nem a letöltendőt erőlteti mindenáron.

A pénzbüntetés volt a leggyakoribb végkifejlet. Letöltendőt csak minden tizedik elítélt felnőtt kapott, közérdekű munkából másfélszer több volt.

Persze ezeket a nagy arányokat leginkább a bűncselekmények szerinti összetétel befolyásolja: minél több a kevésbé súlyos eset, értelemszerűen annál több a kevésbé súlyos büntetés, és fordítva. Emberölésért például 107-ből 100-szor letöltendő járt, de gyilkosságból szerencsére jóval kevesebb van, mint a pitiáner dolgokból, mondjuk rongálásból vagy közokirat-hamisításból.

8-ból 1 súlyos testi sértés büntetése rabság


Szám szerint a legtöbb letöltendőt tavaly lopásért (3236), rablásért (819), csalásért (674) és garázdaságért (547) osztották ki a magyar bíróságok. Ez nem meglepő, mert rengeteg az eset, elég gyakori bűncselekményekről van szó. Egyébként már korántsem mindnél a végrehajtandó szabadságvesztés a leggyakoribb a büntetések közül. Ez csak a rablásra igaz, a rablóknál 84,6 százalékos a letöltendőre ítéltek aránya. A tolvajoknál már egész más a helyzet: kisebb lopásoknak már csak az esetek 14,21, nagyobbaknál 32,34 százalékában lett börtön a vége. A garázdák közül csak minden 17-18. került rács mögé.

Visszatérve a súlyos testi sértésre: itt sincs túlsúlyban a letöltendő szabadságvesztés, sőt. A súlyos testi sértést elkövető 2782 felnőtt közül mindössze 342-t (12,29 százalék) ítéltek letöltendő szabadságvesztésre, 1203 esetben a bíróság felfüggesztettel beérte. Pénzbüntetést 429-en, közmunkát 394-en kaptak.

A statisztikában külön kategória a testi sértés legsúlyosabb változata, amikor a bántalmazás életveszélyt vagy halált okoz. Ilyen bűntettben elmarasztalt felnőtt tavaly 246 volt, de közülük is csak 131-et küldtek tényleg börtönbe, ami mindössze 53,25 százalék. A többiek ügye tipikusan felfüggesztettel végződött.


Címke:   ítélkezési gyakorlat statisztika büntetés bíróság