Állami kft.-k kezébe kerülnek a börtönboltok

Szerző: Népszava Online / Fotó: Bődey János

Link: http://nepszava.hu/cikk/1080909-januartol-allami-kft-k-viszik-a-bortonboltokat

Dátum: 2015.12.30.
Nem lehet rossz üzlet a büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben a fogvatartottakat kiszolgáló, úgynevezett kiétkeztetési boltokat üzemeltetni. Korábban külső vállalkozók működtették ezeket az üzleteket, ám egy ideje, a szerződések lejártakor a börtönboltokat a büntetés-végrehajtás 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaságai vették át. A pozitív tapasztalatok alapján – a bv szervezet önellátóvá és részben önfenntartóvá tételéhez kapcsolódva – 2016-ban valamennyi boltot már a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai fogják üzemeltetni.

Mint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) kommunikációs főosztálya a Népszava érdeklődésére közölte: ezek az üzletek a biztosítják a rabok számára, hogy a személyes szükségletekre fordítható összegből (munkadíjukból, egyéb pénzbeli ellátásukból) olyan kiegészítő termékeket vásároljanak, amelyből a büntetés-végrehajtási intézet által biztosítottnál többre tartanak igényt, ilyen például a tejtermék, a gyümölcs vagy a szalámi, de kedveltek a különböző üdítőitalok, édességek, a ceruzaelem és a papír is. A fogvatartottak a boltokban kizárólag speciális, egyedi azonosítóval ellátott plasztikkártyával vásárolhatnak - írta a BvOP.

A beszállítóknak azonban nincs könnyű dolguk, ugyanis nem szabad megfeledkezni arról, hogy szabadságuktól megfosztott emberekről van szó, akik bármikor kárt tehetnek magukban, rabtársukban vagy akár az őrzőszemélyzetben is, és illegális szabadulásuk érdekében is cselekedhetnek. Ezért a polcokra üvegbe csomagolt élelmiszerek soha nem kerülhetnek, ki vannak tiltva a hagyományos konzervek is, nem árulnak lisztet, cukrot, csípős árut és Turó Rudit, vagy más hűtést igénylő termékeket sem.

Elsőként az Annamajori Kft. (Baracska) kezdte meg meg a "házon belüli" üzemeltetést - írta az Index. Ez a cég már most négy másik helyen, Székesfehérváron, Martonvásáron, Veszprémben és Győrben üzemeltet kiétkezési boltot. Január elsejétől emellé jön majd még Szeged, Nagyfa, Kecskemét, Gyula, Szekszárd, Szolnok és Zalaegerszeg. Egy kisebb városnyi embert, nagyjából 5000 fogvatartottat - a börtönben levők mintegy negyedét - fogják ellátni januártól.

A központosítás feltételezi, hogy a boltokat árukkal ellátó beszállítók kiválasztása is központilag történik. A beszállítók kiválasztása a bv-s kft.-k feladata, ennek során a mindenkor hatályos szabályozás szerint kötelesek eljárni, az árut főként nagykereskedő cégektől szerzik be - emlékeztetett a BvOP.

A CBA Kereskedelmi Kft., mint egy franchise-rendszer gazdája kereskedelmi tevékenységet nem folytat, viszont a több száz partnere saját vállalkozásként bármilyen tenderen indulhat, amit nem kötelesek bejelenteni a központnak - tájékoztatta a Népszavát Fodor Attila, a cég kommunikációs igazgatója kérdésünkre, hogy indulnak-e ezeken a pályázatokon.

Címke:   vásárlás bolt kiétkezés üzemeltetés bv.kft.