Reintegráció helyett inkább megszorítások: Belgiumban fontos börtönprogramok szűntek meg

Szerző: David Morelli, Belgian League of Human Rights / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/borton-megszoritas-reintegracios-programok-belgiumban

Dátum: 2016.01.07.
720 fogva tartott és 136 fős személyzet sínyli meg, hogy különböző reintegrációs programokat szüntetnek meg a börtönökben - nem is beszélve a társadalomnak okozott károkról.

A Saint-Gilles börtön elítéltjei öt hónapja nem vehetnek részt semmilyen közös foglalkozáson, beleértve az oktatási és sport-tevékenységet, a könyvtár és különféle társadalmi-kulturális események látogatását, a beszélgetőcsoportokat és a közös istentiszteletet.

Az irányelvekről szóló törvény értelmében a belgiumi elítélteket továbbra is megilletik az alapjogok, hogy előkészítsék a társadalomba történő visszalépésüket. Ehhez képest országszerte számos elítélt nem élhet ezzel a jogával, mivel a költségvetési megszorítások nyomán megszűntek bizonyos munka- és reintegrációs tevékenységek.

Törölték a tanórákat

A helyzet abból adódott, hogy az Igazságügyi Minisztérium elhatározta, ésszerűsíti a költségvetését. Ennek nyomán a teljes büntetés-végrehajtási rendszerben elbocsátásokra került sor. A megszorításokra hivatkozva a minisztérium egyoldalúan bizonyos munka- és reintegrációs tevékenységek megszüntetése mellett döntött.

Ez a lépés többrendbelileg is károsnak bizonyult:

- Az elítéltek szempontjából: a megszorítások miatt 720 elítélt nem csak, hogy nem élhet az alapjogaival, hanem olyan hasznos, sőt alapvetően szükséges tevékenységet sem végezhetnek, amely segítené a társadalomba történő visszailleszkedésüket.
- A szociális munkások szempontjából: Az intézkedés 136 szakember (szociális munkás, kriminológus, pszichológus, oktató és workshop-vezető) életét befolyásolta, akik mintegy 26 szolgáltatási szektorban nyújtottak szolgáltatásokat eljárás alatt álló személyeknek és elítélteknek. A börtönök személyzete ráadásul ezen túl feszült légkörben, kényelmetlenségekkel küszködve végezheti majd a munkáját.
- A társadalom szempontjából: Az elítéltek mostantól fogva nem kezdhetnek el foglalkozni a rehabilitációjukkal, jogfosztottnak fogják érezni magukat, ami óhatatlanul negatívan befolyásolja a társadalmi reintegrációjukat. A társadalomnak viszont súlyosan érdekében áll a volt elítéltek beilleszkedése, ezért rengeteget veszíthet azon, ha azok nem élhetnek az alapjogaikkal, és lehetetlenné van téve a társadalomba történő sikeres visszailleszkedésük.

A megszűnt munkaprogramok, köztük 50 rehabilitációs szakképző tanfolyam, ahol nyelvet, főzést, irányítást, számítógépes tudományt és ismereteket oktattak, sokat jelentettek az emberileg és társadalmilag is költséges visszaesések meggátolása szempontjából és hozzájárultak a börtönbeli "társadalmi béke" - és így közvetetten az állampolgári biztonság - fenntartásához.

Címke:   reintegrációs program megszűntetés Belgium