Reményt vetnek a női rabok az El Salvador-i börtönökben

Szerző: IPS, Fotó: Edgardo Ayala / IPS / Edgardo Avala / Latin-Amerika Társaság

Link: http://www.latin-amerika.hu/hirek/erdekes/3169-2016-01-07-20-03-11

Dátum: 2016.01.08.
Doris Zabala guggolva húzza ki a retkeket a veteményesben. Egy börtöngazdaságban dolgozik El Salvadorban, ahol egyre több büntetés-végrehajtási intézet foglalkoztatja a fogva tartottakat mezőgazdasági munkákkal és más tevékenységekkel.

„A betakarítás jó volt, szép nagyok a retkek” – mondta Zabala az IPS-nek. Ő egyike a Sonsonate tartománybeli Izalco megyében lévő női börtön, a Centro Penitenciario para Mujeres Granja Izalco 210 rabjának. A fogház fokozatú létesítmény női rabjai egy hétvégén már eltávozhatnak, és meglátogathatják a családjukat.

A 210 rab közül nyolcvanan dolgoznak a földeken, a többiek pedig más területen aktívak, például a börtönkonyhán főznek vagy gondozzák rabtársaik gyermekeit.

A börtöngazdaság által használt 26 hektáros földön a nők agroökológiai módszerekkel termesztenek retket, szezámmagot, paradicsomot, kukoricát, papayát és más gyümölcsöket és zöldségeket. Egy kis tyúkfarm is megkezdte a működését, és egy tilápia halgazdaság is tervben van.

„A házam körül is van termőföld, úgyhogy amikor szabadulok, akkor folytatni szeretném a kertészkedést, mert szeretem ezt csinálni” – mondta a 32 éves Cecilia Méndez, aki hat éve van börtönben. Az IPS-nek elmondta, hogy várhatóan nyolc hónap múlva szabadul.

A gazdaságot 2011 januárjában nyitották meg annak a kormányprogramnak a keretében, amely elfoglaltsági lehetőségeket kínál az ország túlzsúfolt börtöneiben élő raboknak, hogy ezzel fokozatosan enyhítse a tétlen foglyok, a zsúfoltság, az erőszak és a bűnözés problémáit, amik évtizedek óta uralkodnak a büntetés-végrehajtási intézményekben.

A közép-amerikai országban huszonegy börtön van, amelyek összes befogadóképessége 8.100 fő, viszont a hivatalos számok szerint jelenleg négyszer ennyien, 32.300-an raboskodnak bennük.

„Hatalmas humanitárius válság van a büntetés-végrehajtási rendszerben” – áll a novemberben kiadott „A salvadori börtönrendszer és létesítményei” című jelentésben, amit a José Simeón Canas Közép-amerikai Egyetem (UCA) Egyetemi Közvélemény-kutató Intézete (IUDOP) készített a Heinrich Böll Alapítvány égisze alatt.

Az izalcói börtöngazdaság a Yo Cambio (Változom) kormányprogram része, ami számos olyan intézkedést tartalmaz, amelyek célja a rabok reintegrációjának elősegítése és a bűnismétlés megakadályozása.

A program készségfejlesztést kínál, illetve olyan tevékenységeket és munkákat, amelyek lefoglalják a rabokat és javítják a társadalomba való visszailleszkedésük esélyeit. A projektekben szerepel a már meglévő börtönök újjáépítése, bővítése és felújítása is, valamint új létesítmények építése, hogy enyhítsék a túlzsúfoltság súlyos problémáját.

„Mindenki azt hiszi, hogy nem csinálunk semmit, csak ülünk és olyan dolgokon törjük a fejünket, amelyeken nem kellene, de mi igazából folyamatosan el vagyunk foglalva” – mondta Méndez a metélőhagyma-ágyások között sétálva.

A biotrágya és más környezetbarát gazdálkodási technikák kulcselemei a tevékenységnek. „Az elképzelés az, hogy tanítsunk a raboknak új technikákat” – mondta az IPS-nek Óscar Menéndez farmigazgató.

„Aki szeret dolgozni, az itt talál elfoglaltságot” – mondta a papayaültetvényért és a nemrég érkezett száz csirkéből álló kis baromfiudvarért felelős 53 éves María Cristina Vásquez, aki odaadással gondozza ezeket.

A terményeket a börtönön belül használják fel, és a felesleget pedig más büntetés-végrehajtási intézetekbe küldik.

December 22-én a kormány egy 4,2 millió dolláros szerződést írt alá egy építőipari céggel, hogy a körülmények javításának érdekében felújítsa az izalcói létesítményt.

Egy hasonló börtöngazdaság van Santa Ana városa mellett Nyugat-Salvador ugyanilyen nevű tartományában.

A program nem korlátozódik gazdaságokra, más börtönökben más foglalkoztatási tevékenységek is vannak, például ácsmunkák valamint cipőkészítés és -javítás.

A San Salvadortól 72 kilométerre nyugatra, szintén Santa Ana tartományban lévő Centro Penal Apanteos börtönben a rabok felállítottak egy új laboratóriumot, amelyben havonta 60 ezer tilápia hallárvát termelhetnek.

Létrehoztak egy gyárat is, ami egy egykori fogoly szakértelmének segítségével fehérítő- és fertőtlenítőszert állít elő.

„Ő tudta, hogy hogyan kell ezt csinálni, és itt az a mottónk, hogy ha valaki tud valamit, az tanítsa azt meg olyanoknak, akik nem tudják” – mondta a 24 éves Rolando Artiaga, aki a kis gyár irányítását felügyeli. Több mint 750 liter fertőtlenítőt és több mint 560 liter fehérítőt állítanak elő havonta, amit a börtönön belül értékesítenek.

A programban szerepelnek másfajta tevékenységek: sport, oktatás, egészségügy, vallás, művészet és kultúra is.

Azonban nem minden rab profitál ebből. Az ország 32 ezer fogva tartottjának harmada, 12 börtönben részesül ebből a programból, nyilatkozta Orlando Elías Molina, a kormányzat börtönigazgatási hivatalának, a DGCP-nek igazgatóhelyettese az IPS-nek.

A legnagyobb börtönben, a San Salvador északi részén lévő La Esperanzában a hatóságok 2015 közepén próbáltak a program keretében valamilyen tevékenységeket indítani, de a próbálkozások kudarcot vallottak, mert a bandák uralják a börtönt, tette hozzá.

„Ha hagyjuk a bűnözői struktúrát így működni, akkor ez nem fog menni” – mondta Molina.

Jövőre (az eredeti cikk 2015 végén jelent meg, tehát ez idén – a szerk.), tette hozzá, megpróbálnak kimondottan olyan börtönökben is tevékenységeket indítani, amelyeket bandák tartanak uralmuk alatt, mint amilyen például a Chalatenango az ország északi részén, amelynek rabjai a Mara Salvatrucha banda tagjai. Ez a Barrio 18-cal együtt az egyik legerőszakosabb bűnszervezet.


Címke:   börtönviszonyok női börtön El Salvador