Komlói börtön: jogi lépéseket és tüntetést terveznek a civilek

Szerző: Pécsi Stop

Link: http://www.pecsistop.hu/regio/komloi-borton-jogi-lepeseket-es-tuntetest-terveznek-a-civilek/1392556/

Dátum: 2016.01.12.
Nem mindenkinek tetszik, hogy Komlón épülhet meg egy új börtön. Sajtóhírek szerint civilek tüntetést szerveznek és jogi lépéseket fontolgatnak, Polics József fideszes polgármester szerint ugyanakkor volt lehetőségük még a pályázat előtt elmondani az aggályaikat. A településvezető szerint minden demokratikus úton halad, a város háromnegyede anno rábólintott a kóter építésére.

Nem minden helyi örül annak, hogy a Belügyminisztérium által még tavaly kiírt - és aztán hosszan elhúzódott - börtönépítési pályázatán végül Komló lett az egyik befutó.

A tiltakozók leginkább azt nehezményezik, hogy az új börtön (ahol 500 rabot tarthatnak majd fogva) Komló egyik legrégebbi településrészének, Mecsekfalunak a közvetlen szomszédságába épülhet, ahol óvoda is található.

A civilek tüntetést szerveznek a helyszínre (amelynek időpontja még nem ismert), valamint jogi lépéseket is fontolgatnak, mivel szerintük az építésre kijelölt terület a pályázatkor nem volt az önkormányzat teljes tulajdonában, valamint a besorolása is családi házas övezet volt. Emellett tájképvédelmi terület, amibe véleményük szerint nem fér bele egy börtön látképe - derül ki a pécsi önkormányzati hírportál cikkéből.

2015-ben, még a pályázat leadási határideje előtt Komlón már volt egyszer egy tüntetés a börtön megépítése ellen - erről itt írtunk bővebben.

Polics József, az egykori bányászváros fideszes polgármestere más véleményen van az ügyben.

„Mindenki elmondhatta a véleményét, szavazhatott. A demokrácia úgy működik, hogy a többség dönt. Esetünkben a lakosság háromnegyede azt mondja, hogy szükség van erre a beruházásra, s csak egynegyede mondja azt, hogy nem.”

A városvezető hozzátette, hogy a közbiztonság miatt sem kell aggódniuk a helyieknek, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen létesítmények közelében nem romlanak a bűnügyi statisztikai számok, sőt, javulnak. Sem a pécsi vagy szekszárdi belvárosban, vagy Kaposváron vagy éppen a kalocsai sétálóutcában lévő, már működő intézmények egyike sem támasztotta alá ezen aggályokat" - olvasható a cikkben.

A börtön építését 2017-19 közt tervezi a Belügyminisztérium.

Címke:   börtönépítés tiltakozás közvélemény Komló