Szabadság képekben

Szerző: Adj Hangot Egyesület / Népszabadság Online

Link: http://nol.hu/mozaik/szabadsag-kepekben-1584279

Dátum: 2016.01.13.
Szabadulásuk utáni életüket, saját hétköznapjaikat, környezetüket örökítik meg nemrég szabadult fogvatartottak a börtönrádiót is üzemeltető Adj hangot! egyesület új programjában.

Az Ez már a szabadság? kezdeményezésben profi fotós szakemberek mentorálásával frissen szabadult emberek sajátítják el a fényképezés alapjait. A háromalkalmas workshop célja nem az, hogy profi fotósokat képezzenek belőlük, hanem hogy segítsenek nekik feldolgozni a szabadságvesztéssel töltött éveket és a visszailleszkedés nehézségeit.

A hétvégén második alkalommal megtartott kurzusra már saját képekkel érkeztek a résztvevők. A képzés hónapjai alatt készült felvételekből a tervek szerint áprilisban négy vidéki és egy fővárosi helyszínen nyílik kiállítás, ahol a látogatók találkozhatnak az alkotókkal is. A volt fogvatartottak tárlatvezetést tartanak majd, ezzel is a hasonló helyzetben lévőkkel szembeni előítéleteket szeretnék leküzdeni a szervezők.

A tárlat azt mutatja be, hogy látják a világot a korábbi fogvatartottak a többévnyi bezártság után.

„Van, aki portrékat készít, van, aki a szabadságát a természetben és a nyugalomban találja meg” – meséli tapasztalatait a projekt vezetője, Drubina Kamilla. „Akad olyan résztvevő, aki – eredeti szakmájából adódóan – csak alapos utómunka után ad ki fotót a kezéből, ezzel egy egészen különleges világot teremtve. Más az állandóságot és stabilitást keresi, amit épületekben, hidakban lát meg.”


Címke:   reintegráció szabadulás dokumentálás fotó