Letartóztatottakról készült fotók kapcsán a holland állam megsértette a sajtó szabadságát

Szerző: Netherlands Committee of Jurists for Human Rights / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/hollandia-megsertette-sajtoszabadsagot-informacio-szabadsagot

Dátum: 2016.01.14.
A sajtószabadság és az információ szabadság megsértése miatt Hollandiát elítélte a hágai bíróság.

A Biztonsági és Igazságügyi Hivatal cenzúrát alkalmazott, amikor Robert Glas fotográfust arra kötelezte, minden idegenrendészeti fogdában készült fotója közléséhez előzetes engedélyt kérjen a hivataltól.

2015 december 29-i döntésében a hágai bíróság elítélte a holland államot a holland alkotmány és az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértéséért. A jogsértés azáltal következett be, hogy a holland állam szerződéses feltételekhez kötötte idegenrendészeti fogdában készült képek közlését. Ezekben a létesítményekben a kitoloncolásra váró illegális migránsokat tartják fogva.

Titkos szerződés

Az ügyet Robert Glas fotográfus vitte a bíróságra, ő az idegenrendészeti fogdákról a Vrij Nederland hetilap számára készült fotósorozat szerzője.

A Biztonsági és Igazságügyi Hivatal csak ideiglenes végzés kérelmezése után engedélyezte a fotósorozat elkészítését, ám ekkor is titkos szerződést kötött Glas-szal, amelyben az állt, hogy a fotós csak a hivatal előzetes engedélyének birtokában hozhatja nyilvánosságra a képeket.

'Leleplező funkció'


A bíróság szerint egy ilyen szerződés ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének (a kifejezés szabadságáról szóló) 10-dik cikkével, amely a kifejezés szabadsága mellett az információszerzés szabadságáról és a sajtó és a nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) "visszaélések leleplezésében betöltött funkciójáról" is rendelkezik.

Az EJEE 10-dik cikkének megszegése csak bizonyos feltételek teljesülésének esetében megengedett, az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Sunday Times ügyben hozott ítéletén alapuló esetjoga szerint.

A hágai bíróság szerint a konkrét esetben a háromból két feltétel nem teljesült: nem volt "jogalap", sem "égető társadalmi szükség". Ráadásul, mivel a közlés korlátozása folytonos volt, külön kell számolni a korlátozások előreláthatósága által támasztott magas követelményekkel.

Új képek


A Holland Újságíró Szövetség (NVJ) és a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi szervezet már korábban is jelezte, hogy a holland állam cenzúrát gyakorol.

Glas fotósorozatában a fogdák magánzárkáiban és edzőcelláiban készült fotók szerepeltek, amelyek közül egyik sem jelent még meg korábban.

Címke:   sajtószabadság információs szabadság Hollandia