Nem virágzik a börtönirodalom Marosvásárhelyen

Szerző: Agerpres / Vasarhely.ro

Link: http://www.vasarhely.ro/hir/nem_viragzik_a_bortonirodalom_Marosvasarhelyen#.Vp5xKE_SNNE

Dátum: 2016.01.18.
Tavaly egyetlen tudományos munkára való kérelem sem érkezett a marosvásárhelyi börtönbe – derült ki Igazságszolgáltatási Felügyelet börtönirodalmat érintő vizsgálatából. E szerint a marosvásárhelyi és a botosani-i fegyházakban nem próbálkoztak a rabok a tudományos munkák megírása révén rövidíteni a fogvatartásuk idejét. Viszont nagyon nagy arányú a börtönben ihletődött szakkönyvek száma a rahovai, a jilavai, a găesti-i, szörényvári fegyházakban, valamint a konstancai Poarta Albă börtön esetében is.
 
A hat igazságügyi nyomozó által elvégzett kivizsgálás szerint számos esetben nem tettek eleget az eljárás szabályozási feltételeinek. Ezen kívül kiderült az is, hogy hiányzik az objektív kritérium a börtönben írt „tudományos munkák” esetében.
 
Az igazságügyi miniszternek szemet szúrt, hogy tavaly rekordszámú, azaz 331 tudományos munka született a rácsok mögött. A rekord számú tudományos eszmefuttatás annak köszönhető, hogy a törvény értelmében, minden papírra vetett szakmai tevékenység 30 nappal megrövidíti a börtönbüntetés időtartamát. Ez a törvény 1969 óta létezik, viszont ezidáig átlagosan 1-2 börtönben írt publikáció született (2011-ben 3-at, 2012-ben 6-ot, 2013-ban pedig 11-et. A növekvő tendencia továbbra is felfelé ívelt 2014-ben már 69 tudományos írást regisztráltak).

„Hogy mennyire tudományos egy olyan munka, amelynek a címe például „Egy üres lélek repülése” (Zborul unui suflet gol), azt döntse el ki-ki maga” - mondta az Raluca Prună igazságügyi miniszter.
 
A Börtönök Országos Igazgatósága által összeállított lista szerint 2013 és 2015 között 188 elítélt összesen 425 könyvet jelentetett meg, ami 34 évvel csökkentette a börtönbüntetésük időtartamát.
 
„Mi kihasználtuk a törvényt. Úgy gondolom, hogy sem én, sem más nem tud tíz könyvet írni ennyi idő alatt egyedül. De ha a törvény megengedi, hogy legyen egy vezetőd, aki segít az írásban, akkor miért ne használd ezt ki. Én írhatok egy könyvet egy egyetemi tanárral közösen, ő megírja, én hamarabb szabadulok” – őszintén színt vallott Gigi Becali, akinek 5 könyve jelent meg a börtönben töltött ideje alatt.

Az elítéltek által írott könyvek esetében nemcsak a minőséget kérdőjelezik meg sokan, hanem több esetben is felmerült a plágium gyanúja is.

Címke:   vizsgálat irodalom kedvezmény Románia