Továbbra is túlzsúfoltak a magyar börtönök

Szerző: Vigh Dániel, Fotó: Kurucz Árpád

Link: http://magyaridok.hu/belfold/tovabbra-is-tulzsufoltak-a-magyar-bortonok-309046/

Dátum: 2016.01.20.
Annak ellenére is túlzsúfoltak a magyar büntetés-végrehajtási intézetek, hogy tavaly négy börtönben összesen nyolcszázzal nőtt a férőhelyek száma – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) 2015-ös év végi adataiból.

Szalai Tímea, a szervezet kommunikációs főosztályvezetője lapunknak elmondta: a börtönök szűkösségének felszámolására 2010 óta működik férőhelybővítési program. Az intézmények telítettsége tavaly év elején még 142 százalékos volt, ez a szám azonban az év végére 127 százalékra mérséklődött, így az éves átlag 135 százalék, amely összesen 17 796 fogvatartottat jelent.

A hat éve életbe lépett bővítési program idén is folytatódik, négy újabb bv. intézetben kezdődött meg a további férőhelyek kialakítása, ezenkívül az önkormányzati telekpályázat eredményeként Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón egyenként ötszáz fogvatartott elhelyezésére szolgáló börtön épülhet 2019-ig.

A börtönök és fegyházak kapacitásának növelésére és korszerűsítésükre azért is szükség lehet, hogy a jövőben Magyarország elkerülhesse a kártérítési pereket. Lapunk is hírt adott róla, hogy tavaly decemberben és januárban csaknem félmilliárd forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) körülbelül száz magyar fogvatartottnak, mert a testület véleménye szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai

Egyezményével és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát azzal, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva. A felperesek közül többen amiatt is panaszt tettek, hogy a mellékhelyiség nem volt megfelelően elválasztva a cellától, és nem volt rendes szellőzés vagy meleg víz. Mások azt sérelmezték, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak és csótányok, poloskák voltak a cellákban.

A büntetés-végrehajtási szervezet az elmúlt évet is a köznyugalmat megzavaró súlyos rendkívüli esemény nélkül zárta. A személyi állomány létszáma 250 fővel bővült az előző évhez képest, december 31-én 8350 volt, ezzel a munkahelyek 96 százaléka betöltötté vált.

Szalai Tímea szerint elsősorban az állománybővülésnek és a bv. intézetben szolgálatot teljesítők hatékony prevenciós munkájának köszönhető, hogy tovább csökkent a börtönökben az öngyilkosságok száma. Magyarországon tavaly öt fogvatartott oltotta ki a saját életét, míg 2014-ben hatan, 2013-ban pedig heten döntöttek így. Az öngyilkosok száma 2011-ben még kilenc volt, az incidensek száma tehát évek óta csökkenő tendenciát mutat. Ezzel párhuzamosan mérséklődött a fogvatartottak által egymás sérelmére elkövetett erőszakos támadások száma is.

Tavaly három fogoly szökött meg a hazai börtönökből. Két alkalommal külső munkahelyről menekültek el az elítéltek, őket rövid időn belül elfogták a fegyőrök. A zárt bv. intézetből végrehajtott szökés elkövetőjét a rendőrség fogta el. Mindhárom esetben újabb büntetőeljárás indult a tettesek ellen, a rendkívüli események után a BVOP vizsgálatot indított, amelynek lezárultával felelősségre vonták a személyi állomány érintett tagjait.

A szervezet ma tartja az elmúlt évet értékelő értekezletét, ahol az idei célokat is meghatározzák: az egyik legfontosabb ezek közül a dolgozó elítéltek számának további bővítése. Korábban lapunk is megírta, hogy a börtönökben a tavalyi tanévben alapfokú oktatásban több mint ezren vettek részt, csaknem ezer rab részesült középfokú oktatásban, piacképes szakmát pedig összesen 1346 fogvatartott szerzett.

Címke:   zsúfoltság statisztika éves jelentés BVOP