Aradon is tiltakoznak a büntetés-végrehajtási ágazat alkalmazottjai

Szerző: btonline.ro, Sólya Emília / Erdély ma

Link: http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=198843

Dátum: 2016.01.22.
Aradon is tiltakoznak a büntetés-végrehajtási ágazatban dolgozó alkalmazottak, pontosabban az Aradi Törvényszék melletti rehabilitációs központ (Serviciul de probatiune) szakemberei. Az igazságügyi tárca hatáskörében működő intézmény központi struktúrája (Directia Natională de Probatiune) országos tiltakozásba kezdett az alkalmazottak munkakörülményei miatt. Az alkalmazottak január 20-án és 21-én megszakították – spontán módon – a munkájukat.

A rehabilitációs szolgálat keretében dolgozó alkalmazottak (tanácsosok) többek között olyan, különféle bűncselekményeket elkövetett személyekkel foglalkoznak, akiket a bíróság börtönbüntetés helyett közmunkára vagy más típusú büntetés végrehajtására ítélt. Ezek a személyek bár szabadok, az említett szakemberek állandó megfigyelés alatt tartják őket, különféle rehabilitációs programokba, tevékenységekbe, közösségi munkákba vonják be őket. Az alkalmazottak országos viszonylatban azt sérelmezik, hogy nem győzik a munkát.

Dalina Groza, az aradi központ vezetője elmondta, 2015-ben összesen 1109 ilyen bűnöző szerepelt nyilvántartásukban, ami 2014-hez képest 100, 2013-hoz képest pedig 300%-os emelkedést jelent! Ezen személyek felügyeletére pedig csupán 4 (!) tanácsosuk van, tehát egy alkalmazottnak hozzávetőlegesen 300 bűnözővel kell foglalkoznia. Az alkalmazottak fáradtak, munkabíró képességük csökkent, fizikai és szellemi megterhelésük 6-10-szer magasabb a többi európai államban mért átlagnál.

A helyzet országos szinten is aggasztó. Groza szerint míg országos viszonylatban 53 000 bűnözőre csupán mintegy 350 tanácsos jut, a büntetés-végrehajtó intézetekben (börtönökben) körülbelül 12 000 alkalmazott „vigyáz” mintegy 40 000 fogvatartottra. Ez pedig szerintük igazságtalanság.

A rehabilitációs központok vezetői már több ízben jelezték a problémákat az igazságügyi tárcánál, válaszként azonban csupán formális nyilatkozatokat kaptak. A tiltakozók szerint az általuk biztosított szolgáltatások középpontjában a polgárok biztonságának védelme áll, az ő feladatuk alkalmazni a börtönbüntetések helyetti megszorításokat és nyomon követni azok betartását a törvénysértők által. Úgy vélik, munkájuk nincs megbecsülve, emiatt pedig a rendszert országos viszonylatban az összeomlás fenyegeti.

A tiltakozók követelményei között említik a személyzet számának növelését, a fizetések emelését, a túlórák kifizetését, optimális munkakörülmények megteremtését stb.

Címke:   személyi állomány rehabilitáció tiltakozás Románia